8 października 2020

Sałatka z kalafiora

 Sałatka z kalafiora, taka inna, z dodatkiem ananasa, sera typu Feta, kukurydzy, na wierzchu polana pysznym sosem czosnkowym i posypana prażonymi nasionami słonecznika. Nie dodaje się do niej żadnych przypraw, a mimo to jest dosyć ostra. Sałatka na imprezę, ale też na pyszną kolację, bardzo smaczna.



Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 puszka ananasa w syropie( może być świeży)
  • 100 gram sera typu Feta
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody z odrobiną soli i cukru, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno chwilę gotować, aby kalafior zmiękł, ale nie rozgotował się. Kalafior wyłożyć na sitko, zostawić aby wystygł. Do salaterki włożyć małe różyczki kalafiora. Ananasa świeżego, lub z syropu dobrze odsączyć i pokroić w kostkę, wyłożyć na kalafiora. Ser pokroić w kostkę, dodać do sałatki, na wierzch wyłożyć odsączoną kukurydzę. Całą sałatkę polać sosem czosnkowym i posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz