Sałatka Gyros po mojemu, już dawno zagościła u mnie w domu, bardzo przez nas lubiana. Smaczna, sycąca, taka na co dzień i na imprezę, zawsze się sprawdza. Gyros to przede wszystkim kapusta pekińska i pierś z kurczaka, a poza tym dodatki: kukurydza, papryka, ogórek konserwowy, cebula, majonez i ketchup.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 kapusta pekińska mała
- 1 papryka czerwona
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- przyprawa do gyrosa
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paseczki lub w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać i zostawić na pół godziny w lodówce, aby mięso nabrało smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z każdej strony, obracając je, zmniejszyć grzanie i chwilę poddusić, zostawić aby wystygło. Kapustę pekińską oczyścić z nadpsutych liści jeśli trzeba, umyć i pokroić w drobne paseczki. Paprykę wydrążyć z nasion, umyć i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić ogórki konserwowe i cebulę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Przygotować salaterkę, najlepiej przezroczystą, gdyż sałatka gyros jest warstwowa, wtedy najlepiej się prezentuje. Na dno wykładamy połowę mięsa, przykrywamy kapustą, teraz smarujemy 2 łyżkami majonezu i ketchupem. Następna warstwa to połowa kukurydzy, ogórków, papryki i cebuli. Znowu powtarzamy: układamy pozostałe mięso z kurczaka, na to kapustę, smarujemy majonezem i ketchupem, dajemy kukurydzę, paprykę, ogórki i cebulę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz