27 października 2020

Placki z dyni na ostro

 Dynia, królowa jesieni, można przygotować z niej wiele dań na słodko, ale też na ostro. Placki z dyni na ostro, z dodatkiem tartych ziemniaków, doprawione solą, pieprzem, czosnkiem, odrobiną papryki, podane z sosem jogurtowo-czosnkowym, to idealne danie na obiad, ale też i na kolację. 



Składniki:

  • 500 gram odciśniętej startej dyni
  • 200 gram ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • papryka
  • olej do smażenia

Sos:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz

Wykonanie:

Dynię obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć tak samo jak dynię.  Dynię połączyć z ziemniakami i odlać powstały sok, dosyć dokładnie. Dodać jajka, mąkę, przetarty czosnek, doprawić do smaku pieprzem i solą, a także papryką, wymieszać. Rozgrzać na patelni olej, kłaść łyżką małe placki i smażyć na złoto z obydwu stron. Wyłożyć na talerz z ręcznikiem papierowym, aby obciekł tłuszcz, podawać gorące z sosem, lub same. 

Sos:

Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz