Dynia, królowa jesieni, można przygotować z niej wiele dań na słodko, ale też na ostro. Placki z dyni na ostro, z dodatkiem tartych ziemniaków, doprawione solą, pieprzem, czosnkiem, odrobiną papryki, podane z sosem jogurtowo-czosnkowym, to idealne danie na obiad, ale też i na kolację.
Składniki:
- 500 gram odciśniętej startej dyni
- 200 gram ziemniaków
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- papryka
- olej do smażenia
Sos:
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- pieprz
Wykonanie:
Dynię obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć tak samo jak dynię. Dynię połączyć z ziemniakami i odlać powstały sok, dosyć dokładnie. Dodać jajka, mąkę, przetarty czosnek, doprawić do smaku pieprzem i solą, a także papryką, wymieszać. Rozgrzać na patelni olej, kłaść łyżką małe placki i smażyć na złoto z obydwu stron. Wyłożyć na talerz z ręcznikiem papierowym, aby obciekł tłuszcz, podawać gorące z sosem, lub same.
Sos:
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz