Placek ze śliwkami, ale może być także z truskawkami, wiśniami, jabłkami, a nawet mogą być owoce mieszane. Bardzo prosty, szybki, zawsze się uda, ma jedną wadę: szybko znika, jest bardzo dobry. Kiedyś piekliśmy go zawsze w prodiżu, teraz piekarniki są dobrej jakości, rzadko kto używa prodiż.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 5 łyżek oleju
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
- 500 gram śliwek
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie puszysta. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i ubijając dodawać po trochu do ciasta. Na koniec dodać olej. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, wysmarować ją tłuszczem i posypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć do tortownicy, a na wierzchu poukładać wymyte i wypestkowane śliwki, mogą być też mrożone. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni góra-dół. Sprawdzamy dla pewności patyczkiem, czy się upiekło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz