Mięso z królika jest bardzo zdrowe, chude, delikatne, mogą jeść je nawet niemowlęta od szóstego miesiąca życia. Królik jest teraz dostępny całym rokiem, dlatego warto z niego przygotowywać różne potrawy. Królik duszony w białym winie, to opcja raczej dla dorosłych, dla dzieci wino można zastąpić octem jabłkowym, pyszny, soczysty, pachnący ziołami, w delikatnym sosie ze śmietaną. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zadowoli każdego.
Składniki:
- 1 królik
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 szklanka wina białego wytrawnego lub 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Królika umyć i podzielić na porcje: comber na 2-3 kawałki, nogi przekroić na pół, łapy zostawić w całości. Do miski wlać olej, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, tymianek i rozmaryn wymieszać, włożyć królika i dokładnie obtoczyć go w marynacie. Zostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć z każdej strony na złoto porcje mięsa z królika razem z marynatą. Cebulę pokroić w kostkę, dołożyć do mięsa, posolić i posypać pieprzem do smaku, mięso polać winem, zagotować, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić, aż mięso będzie miękkie. Sprawdzać czy sos się nie wygotował, w razie potrzeby dodać wody. Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodać śmietanę i jeszcze dusić, aż królik będzie miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz