Początek jesieni

29 października 2020

Fasolka Piękny Jaś po bretońsku

 Fasolka Piękny Jaś po bretońsku, danie bardzo smaczne, jednogarnkowe zadowoli każdego. Przepis dosyć prosty, trzeba tylko pamiętać, aby wieczorem przed gotowaniem, namoczyć fasolę. Fasola Piękny Jaś gotuje się dosyć szybko, jest bardzo smaczna, a dodatek kiełbasy i boczku sprawia, że jest to danie bardzo treściwe.







Składniki:

  • 400 gram fasoli piękny Jaś
  • 250 gram boczku wędzonego
  • 350 gram kiełbasy
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżka mąki ( jeśli lubimy gęstą fasolkę)

Wykonanie:

Fasolę wieczorem poprzedniego dnia zalać wodą tak, aby było jej więcej o 2-3 cm od fasoli. Rano wodę wylać, fasolę zalać litrem wody i ugotować, tak około 40 minut. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki.  Gdy fasola jest już prawie miękka, rozgrzać trochę tłuszczu na patelni włożyć boczek i przesmażyć go z każdej strony, gdy się trochę wytopi, a skwarki będą rumiane dołożyć pokrojoną kiełbasę dobrej jakości, przesmażyć do zrumienienia. Do zrumienionej kiełbasy wrzucić pokrojoną cebulę, wszystko chwilę smażyć, zasypać mąką, wymieszać, przełożyć do gotującej się fasoli. Fasolkę doprawić solą, pieprzem do smaku. Dodać majeranek, paprykę, miód i ketchup lub koncentrat pomidorowy. Wszystko zagotować, fasolkę podawać z chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz