Dżem z dyni z dodatkiem pomarańczy, soku z cytryny i galaretek pomarańczowych, bardzo smaczny nie za słodki, orzeźwiający i aromatyczny. Można przygotować go z każdej dyni, ma piękny kolor od żółtego po pomarańczowy, zależy to jakiej dyni użyjemy. Dżem dyniowy smakuje z bułką, ale jest też pysznym dodatkiem do ciasta drożdżowego, jako nadzienie do bułeczek i rogalików.
Składniki:
- 2,5 kg obranej dyni
- 350 gram cukru
- 1 pomarańcza
- sok z pół cytryny
- 2 galaretki pomarańczowe
- 3/4 szklanki wody
Wykonanie:
Obraną dynię kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż puści trochę soku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy do minimum grzanie i wolno gotujemy, około 20 minut, aż dynia będzie miękka, zależy to od rodzaju dyni, dlatego trzeba pilnować. Pomarańczę dużą, dokładnie umyć, i zetrzeć na tarce skórkę pomarańczową. Z pomarańczy wycisnąć sok. Gdy dynia zmięknie dodać cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość chwilę dusić, aby smaki się połączyły. Przygotować słoiki, wyparzyć je dokładnie razem z nakrętkami. Na koniec wyłączyć grzanie, wsypać suche galaretki pomarańczowe, dokładnie wymieszać, spróbować, czy wystarczy cukru, zależy słodycz tego dżemu od rodzaju dyni, jedne są słodsze, drugie mniej. Gorący dżem nałożyć do słoików, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką i zalać słoiki do 3/4 wysokości gorącą wodą, pasteryzować od zagotowania 25 minut. Zostawić w garnku, aż dżem wystygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz