Czarnina, zwana także czerniną to najstarsza polska zupa, czarna polewka. Czarnina ugotowana na mięsie z kaczki, z warzywami, z dodatkiem krwi z kaczki, trochę kwaśna, trochę słodka, może być z dodatkiem makaronu, ziemniaków, czy klusków z tartych ziemniaków, zawsze smakuje wybornie.
Składniki:
- porcja z kaczki: skrzydła, korpus, szyja, podroby
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- cebula
- świeży lubczyk
- zielona gałązka selera, pora
- zielona pietruszka
- liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- kilka ziarenek pieprzu
- 250 ml krwi z kaczki
- 1 łyżka mąki
- sól
- 1-2 łyżki octu zwykłego, lub takiego od marynowanych gruszek
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
Wykonanie:
Kaczkę najlepiej taką wiejską, umyć zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i wolno gotować tak jak rosół dodając liść laurowy i ziele angielskie. Włoszczyznę umyć, obrać i dodać do zupy. Gotować wolno, aż mięso będzie miękkie. Dodać lubczyk, zielone liście pora, selera i pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do miseczki wsypać mąkę i dolewać po trochu krew z kaczki dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Łyżką wazową nabrać rosołu i powoli dolewać do mąki z krwią, mieszać dokładnie, aby krew nam się nie zważyła. Całość wlać do garnka, zagotować mieszając, dodać do smaku octu, ale nie za dużo, bo krew jest z octem, doprawić do smaku. Podawać z makaronem, najlepiej sobie zrobionym, ziemniakami lub z kluskami z tartych ziemniaków.
OdpowiedzUsuńsuper przepis,tylko z kluskami,"klusków" nie chcę.
Ja dodaję oddzielnie ugotowane suszone różne owoce. Na końcu dodaję suszony majeranek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam, tylko skąd wziąść krew...???
OdpowiedzUsuńKupić kaczkę na targu razem z krwią, prawie wszędzie można kupić.
UsuńPrzepyszna
OdpowiedzUsuńDodaję suszone owoce i majeranek. Pychotka zupa z makaronem własnej roboty.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię suszone śliwki dodać pycha
UsuńJa dodaję śliwki w occie. Robię specjalnie do czarniny. Jak trzeba dokwasić to dodaję ocet że śliwek (smak słodko -kwaśny). Obowiązkowo kluski ziemniaczane.
OdpowiedzUsuń