Ciasto makowo-jabłkowe to ciasto kruche, a na nim pasy z masy makowej i smażonych jabłek, układane na przemian. Bardzo dobre, masę makową robię sama z maku, ale można tu użyć masę gotową.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru( do smaku)
Masa makowa:
- 250 gramów maku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 50 gramów rodzynek
- 2-3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia. Żółtka roztrzepać z cukrem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć na formę 25 x 40 cm wysmarowaną tłuszczem, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę ciasta schować do zamrażalnika.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć z cukrem. Do zimnych jabłek dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Mak namoczyć na kilka godzin, a najlepiej na noc, dokładnie odsączyć na sicie i zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa dodając do mielenia po trochu cukier. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i zmielony mak, smażyć mieszając, aby się nie przypalił. Dodać kaszę manną, oraz sparzone gorącą wodą i odsączone rodzynki, zostawić aby masa trochę przestygła. Do przestudzonej masy dodać żółtko jajka i wymieszać. Biało ubić na sztywno i dodać do masy makowej, lekko wymieszać.
Na kruchym cieście układać pasami wzdłuż masę makową i jabłkową na przemian. Wyjąć cisto z zamrażalnika i zetrzeć na wierzch. Wstawić do nagrzanego 175 stopni piekarnika, góra-dół i piec około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz