Początek jesieni

31 października 2020

Sałatka z kapustą pekińską do obiadu

 Sałatka z kapustą pekińską, kolorowa z dodatkiem tartej marchewki, jabłek, kalarepki i świeżej papryki, doprawiona odrobiną soli, cukru, soku z cytryny i oleju, bardzo soczysta i pełna witamin, a przy tym smaczna. Taką sałatkę chętnie zjadają i dzieci i dorośli, uniwersalna do mięsa, drobiu, ale też do ryby.



Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska 
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepka
  • 2 jabłka
  • 1/2 papryki
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Kapustę pekińską oczyścić, umyć, i drobno pokroić w paseczki. Paprykę pokroić na dwie części, a każdą część w paseczki. Obrać marchew, jabłka i kalarepkę, umyć i wszystko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki, wymieszać, dodać natkę pietruszki, łyżeczkę soku z cytryny, cukier, sól do smaku, oraz olej. Sałatkę przygotować na pół godziny przed obiadem, aby warzywa zmiękły i przeszły smakiem.  

30 października 2020

Ciasto makowo-jabłkowe

 Ciasto makowo-jabłkowe to ciasto kruche, a na nim pasy z masy makowej i smażonych jabłek, układane na przemian. Bardzo dobre, masę makową robię sama z maku, ale można tu użyć masę gotową.





Składniki:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru( do smaku)

Masa makowa:

  • 250 gramów maku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 gramów rodzynek
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia. Żółtka roztrzepać z cukrem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć na formę 25 x 40 cm wysmarowaną tłuszczem, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę ciasta schować do zamrażalnika. 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć z cukrem. Do zimnych jabłek dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.

Mak namoczyć na kilka godzin, a najlepiej na noc, dokładnie odsączyć na sicie i zmielić dwa razy przez maszynkę do mięsa dodając do mielenia po trochu cukier. Na patelni rozgrzać masło, dodać miód i zmielony mak, smażyć mieszając, aby się nie przypalił. Dodać kaszę manną, oraz sparzone gorącą wodą i odsączone rodzynki, zostawić aby masa trochę przestygła. Do przestudzonej masy dodać żółtko jajka i wymieszać. Biało ubić na sztywno i dodać do masy makowej, lekko wymieszać. 

Na kruchym cieście układać pasami wzdłuż masę makową i jabłkową na przemian. Wyjąć cisto z zamrażalnika i zetrzeć na wierzch. Wstawić do nagrzanego 175 stopni piekarnika, góra-dół i piec około godziny.


29 października 2020

Fasolka Piękny Jaś po bretońsku

 Fasolka Piękny Jaś po bretońsku, danie bardzo smaczne, jednogarnkowe zadowoli każdego. Przepis dosyć prosty, trzeba tylko pamiętać, aby wieczorem przed gotowaniem, namoczyć fasolę. Fasola Piękny Jaś gotuje się dosyć szybko, jest bardzo smaczna, a dodatek kiełbasy i boczku sprawia, że jest to danie bardzo treściwe.







Składniki:

  • 400 gram fasoli piękny Jaś
  • 250 gram boczku wędzonego
  • 350 gram kiełbasy
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżka mąki ( jeśli lubimy gęstą fasolkę)

Wykonanie:

Fasolę wieczorem poprzedniego dnia zalać wodą tak, aby było jej więcej o 2-3 cm od fasoli. Rano wodę wylać, fasolę zalać litrem wody i ugotować, tak około 40 minut. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki.  Gdy fasola jest już prawie miękka, rozgrzać trochę tłuszczu na patelni włożyć boczek i przesmażyć go z każdej strony, gdy się trochę wytopi, a skwarki będą rumiane dołożyć pokrojoną kiełbasę dobrej jakości, przesmażyć do zrumienienia. Do zrumienionej kiełbasy wrzucić pokrojoną cebulę, wszystko chwilę smażyć, zasypać mąką, wymieszać, przełożyć do gotującej się fasoli. Fasolkę doprawić solą, pieprzem do smaku. Dodać majeranek, paprykę, miód i ketchup lub koncentrat pomidorowy. Wszystko zagotować, fasolkę podawać z chlebem.

28 października 2020

Sałatka z ogórków kiszonych, pomidorów i papryki do obiadu

 Sałatka z ogórków kiszonych, papryki, cebuli i pomidorów, bardzo zdrowa i smaczna, idealna na jesień i zimę. Papryka i kiszone ogórki, a do tego cebula to skarbnica witaminy C, która jest tak nam potrzeba w czasie przeziębień. Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, idealna do dań mięsnych, ale także jako dodatek na kolację do kanapek.






Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 cebule średnie
  • 3 pomidory
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 1-2 łyżki oleju
  • pieprz

Wykonanie:

Paprykę umyć i wydrążyć nasiona. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę razem ze skórą, tak samo pokroić pomidory i paprykę. Pomidory można sparzyć i zdjąć skórkę, i dopiero pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do salaterki. Olej zwykły, lub olej od suszonych pomidorów, czy nawet oliwę z oliwek, połączyć z miodem, dodać odrobinę pieprzu do smaku, wymieszać i dodać do sałatki. Całość wymieszać i zostawić na 15-20 minut, aby smaki się połączyły. 

27 października 2020

Placki z dyni na ostro

 Dynia, królowa jesieni, można przygotować z niej wiele dań na słodko, ale też na ostro. Placki z dyni na ostro, z dodatkiem tartych ziemniaków, doprawione solą, pieprzem, czosnkiem, odrobiną papryki, podane z sosem jogurtowo-czosnkowym, to idealne danie na obiad, ale też i na kolację. 



Składniki:

  • 500 gram odciśniętej startej dyni
  • 200 gram ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • papryka
  • olej do smażenia

Sos:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz

Wykonanie:

Dynię obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć tak samo jak dynię.  Dynię połączyć z ziemniakami i odlać powstały sok, dosyć dokładnie. Dodać jajka, mąkę, przetarty czosnek, doprawić do smaku pieprzem i solą, a także papryką, wymieszać. Rozgrzać na patelni olej, kłaść łyżką małe placki i smażyć na złoto z obydwu stron. Wyłożyć na talerz z ręcznikiem papierowym, aby obciekł tłuszcz, podawać gorące z sosem, lub same. 

Sos:

Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku pieprzem.


26 października 2020

Ciasto Trzy kolory

  Trzy kolory to cisto składające się z trzech warstw: kakaowej, kokosowej i makowej, pieczonej w jednej podłużnej foremce. Ciasto bardzo smaczne, ładnie się prezentuje i szybko się robi. Połączenie kokosu z makiem, przełamane ciastem z kakao i wiśniami, to doskonały pomysł, ciasto jest wilgotne, nie za  słodkie, może stać bez lodówki, a nadaje się na każdą okazję.









Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1i 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka maku
  • 3 łyżki wiśni bez pestek w syropie( można zastąpić rodzynkami)
  • 1 łyżeczka kaszy manny 

Wykonanie:

Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka ubić na pianę z cukrem, dodać ostudzone masło i olej, ubić. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę z proszkiem dodawać po trochu do masy jajecznej i ubijać. Ubite ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać zmielony mak, taki można kupić w sklepach, lub cały mak, dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części dodać wiórki kokosowe, wymieszać i wyłożyć na ciasto makowe. Do trzeciej porcji ciast dodać kakao, wymieszać i wyłożyć na cisto kokosowe. Wiśnie odsączyć  z  syropu    ( mogą być świeże w sezonie) , obtoczyć je w kaszy manny i wyłożyć na cisto kakaowe. Ciasto Trzy kolory wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni góra-dół, piec około godziny, po 50 minutach sprawdzić patyczkiem czy suche, jeśli tak ciasto gotowe. Forma do pieczenia 32 x 12 cm.

24 października 2020

Ser z dodatkami domowy

 Ser żółty lubimy wszyscy, a taki domowy jest bardzo dobry, dużo zdrowszy niż ze sklepu. Robi się dosyć szybko i prosto. Z podanej porcji wychodzi kilogram sera żółtego, dzielę go na pół, jeden jest taki zwykły żółty, do drugiej porcji dodaję pokrojoną szynkę, suszone pomidory, paprykę i zieloną pietruszkę. Dodatki mogą być inne, takie jak lubimy np. oliwki, czy uduszone pieczarki lub kminek.



Składniki:

  • 1,20 kg sera twarogowego tłustego dobrej jakości
  • 1 litr mleka
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Nadzienie:

  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonej chudej szynki
  • 1 łyżka pokrojonych suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pokrojonej papryki

Wykonanie:

Mleko zagotować, dodać pokruszony twaróg, zmniejszyć grzanie i gotować 5-10 minut. Zostawić, aby ser wystygł. Przygotować nadzienie: pokroić natkę pietruszki drobno, szynkę lub inną chudą wędlinę pokroić w kostkę, pomidory suszone odcedzić z zalewy, pokroić w paski lub w kostkę i tak samo pokroić paprykę. Ostudzony ser przelać na drobne sito i odcedzić. Na dużej patelni, lub w garnku, rozpuścić masło, dodać ser, sól, sodę, ocet i roztopić go, cały czas mieszając. Do roztopionego sera dodać  rozmieszane jajko, kurkumę, cały czas mieszać. Ser twarogowy jeśli jest złej jakości, nie chce się zupełnie roztopić, zostają grudki, wtedy można go zmiksować, ale lepiej użyć dobrego twarogu. Przygotować dwa pojemniki, takie po pół litra, wyłożyć je folią do żywności. Gdy ser żółty jest lejący, przelać połowę do jednego pojemnika, do pozostałego sera dodać pokrojone nadzienie, wymieszać i wylać do drugiego pojemnika. Przykryć z wierzchu folią do żywności, zostawić do wystudzenia. Gdy ser wystygnie, wstawić do lodówki. Ser żółty domowy jest bardzo smaczny do kanapek, ale też idealny na imprezę jako przystawka.

23 października 2020

Dżem z dyni

 Dżem z dyni z dodatkiem pomarańczy, soku z cytryny i galaretek pomarańczowych, bardzo smaczny nie za słodki, orzeźwiający i aromatyczny. Można przygotować go z każdej dyni, ma piękny kolor od żółtego po pomarańczowy, zależy to jakiej dyni użyjemy. Dżem dyniowy smakuje z bułką, ale jest też pysznym dodatkiem do ciasta drożdżowego, jako nadzienie do bułeczek i rogalików.



Składniki:

  • 2,5 kg obranej dyni
  • 350 gram cukru
  • 1 pomarańcza
  • sok z pół cytryny
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 3/4 szklanki wody

Wykonanie:

Obraną dynię kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż puści trochę soku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy do minimum grzanie i wolno gotujemy, około 20 minut, aż dynia będzie miękka, zależy to od rodzaju dyni, dlatego trzeba pilnować. Pomarańczę dużą, dokładnie umyć, i zetrzeć na tarce skórkę pomarańczową. Z pomarańczy wycisnąć sok. Gdy dynia zmięknie dodać cukier, sok wyciśnięty z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość chwilę dusić, aby smaki się połączyły. Przygotować słoiki, wyparzyć je dokładnie razem z nakrętkami. Na koniec wyłączyć grzanie, wsypać suche galaretki pomarańczowe, dokładnie wymieszać, spróbować, czy wystarczy cukru, zależy słodycz tego dżemu od rodzaju dyni, jedne są słodsze, drugie mniej. Gorący dżem nałożyć do słoików, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką i zalać słoiki do 3/4 wysokości gorącą wodą, pasteryzować od zagotowania 25 minut. Zostawić w garnku, aż dżem wystygnie.

22 października 2020

Gofry dyniowe

 Gofry z dodatkiem dyni, bardzo smaczne, możemy podać je dzieciom, tym samym przemycimy trochę dyni dla niejadków warzyw. Dyni tak naprawdę nie czuć, gofry mają smak lekko owocowy, są puszyste w środku, a chrupiące zewnątrz. Warto je zrobić jesienią, kiedy dyni wszędzie dużo, a w tej postaci jest naprawdę bardzo dobra.



Składniki:

  • 1 szklanka startej podgotowanej dyni
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Obraną dynię zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka i zagotować, po 2-3 minutach jak dynia zmięknie, wyłączyć grzanie i ostudzić. Białko oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do miski włożyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko, olej, szklankę ugotowanej dyni, żółtka i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką, smażyć gofry kilka minut. Gofry dyniowe są dobre bez dodatków, ale można podać je z ulubionym dżemem lub cukrem pudrem.

21 października 2020

Królik duszony ze śmietaną

 Mięso z królika jest bardzo zdrowe, chude, delikatne, mogą jeść je nawet niemowlęta od szóstego miesiąca życia. Królik jest teraz dostępny całym rokiem, dlatego warto z niego przygotowywać różne potrawy. Królik duszony w białym winie, to opcja raczej dla dorosłych, dla dzieci wino można zastąpić octem jabłkowym, pyszny, soczysty, pachnący ziołami, w  delikatnym sosie ze śmietaną. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zadowoli każdego.



Składniki:

  • 1 królik
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego lub 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Królika umyć i podzielić na porcje: comber na 2-3 kawałki, nogi przekroić na pół, łapy zostawić w całości. Do miski wlać olej, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, tymianek i rozmaryn wymieszać, włożyć królika i dokładnie obtoczyć go w marynacie. Zostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć z każdej strony na złoto porcje mięsa z królika razem z marynatą. Cebulę pokroić w kostkę, dołożyć do mięsa, posolić i posypać pieprzem do smaku, mięso polać winem, zagotować, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić, aż mięso będzie miękkie. Sprawdzać czy sos się nie wygotował, w razie potrzeby dodać wody. Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodać śmietanę i jeszcze dusić, aż królik  będzie miękki.


20 października 2020

Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i sera

 Sałatka z kapusty pekińskiej, kolorowa, lekka, świeża i chrupiąca. Dodatek pieczonej papryki, świeżych pomidorów, sera typu Feta, nasion słonecznika i  kiszonego ogórka sprawia, że nie trzeba dodawać tu przypraw ani soli, ani pieprzu. Taka prosta sałatka, szybka do zrobienia, zdrowa, smaczna, idealna na kolację czy drugie śniadanie

.  


Składniki:

  • 1 kapusta pekińska mała
  • 1 papryka czerwona
  • 2 duże pomidory
  • 100 gram sera typu Feta
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Kapustę pekińską umyć i drobno poszatkować. Paprykę opiec w piekarniku lub nad gazem, aż będzie czarna, włożyć do torebki foliowej na chwilę, aby zaparowała i zdjąć czarną skórkę, Paprykę pokroić na paski. Ogórek kiszony pokroić w kostkę razem ze skórką. Kapustę ułożyć na półmisku, majonez połączyć z jogurtem i polać kapustę, można sosu zrobić więcej, jeśli lubimy. Na sosie ułożyć na przemian pomidory i paprykę. Ser typu Feta pokroić w kostkę, wyłożyć na sałatkę, posypać oregano i ogórkiem kiszonym pokrojonym w kostkę. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia i posypać po wierzchu całą sałatkę.

19 października 2020

Prażuchy czyli kluski bite z okrasą

 Prażuchy czyli kluski bite, jak kiedyś mówiono, nazywane są różnie: prażonka, porka. Prażuchy to tradycyjne danie z ziemniaków, okraszone skwarkami z boczku i cebulą, podawane z kefirem, maślanką, ale też do zupy kapuśniaku czy barszczu czerwonego. Danie to powraca do łask, jest smaczne, proste i warte spróbowania, kiedyś prażuchy jadano w biednych domach, dziś to się zmieniło.



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka płaska soli

Okrasa:

  • 1 cebula 
  • 250 gram boczku 


Wykonanie:

Ziemniaki na prażuchę obrać, umyć, zalać wodą, osolić i zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować 20-25 minut. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, dusić na wolnym grzaniu, aż skwarki nabiorą złotego koloru, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Ziemniaki odlać, ale zostawiając około szklanki wody, postawić na najmniejszym palniku, posypać mąką wymieszaną z mąką ziemniaczaną i przykryć, dusić około 5 minut, aż mąka się zaparzy. Wyłączyć grzanie i tłuczkiem ubijać ziemniaki, aż masa będzie gładka, a mąka połączy się z ziemniakami. Prażuchę nakładać na talerz łyżką maczaną w tłuszczu, polać skwarkami z cebulą i podawać z kefirem czy zsiadłym mlekiem. 

18 października 2020

Budyń ale nie z torebki

Budyń ale nie z torebki, przygotujemy bardzo szybko, będzie dużo zdrowszy i smaczniejszy. Możemy wzbogacić go owocami, lub sokiem owocowym. Dzieci chętnie jedzą takie połączenia, nawet te "niejadki", dlatego warto przygotować na deser taki budyń.


Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 duże żółtko jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 gram truskawek, malin, borówki lub inne owoce

Wykonanie:
Do mąki dodać żółtka i dolewając pół szklanki mleka dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do rozrobionej mąki z żółtkami dolać trochę wrzącego mleka, wymieszać i wlać do garnka z mlekiem, ugotować budyń. Gorący budyń wyłożyć na talerzyki lub salaterki, polać sokiem, lub owocami.

17 października 2020

Sałatka Gyros po mojemu

 Sałatka Gyros po mojemu, już dawno zagościła u mnie w domu, bardzo przez nas lubiana. Smaczna, sycąca, taka na co dzień i na imprezę, zawsze się sprawdza. Gyros to przede wszystkim kapusta pekińska i pierś z kurczaka, a poza tym dodatki: kukurydza, papryka, ogórek konserwowy, cebula, majonez i ketchup. 



Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kapusta pekińska mała
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • przyprawa do gyrosa
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paseczki lub w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać i zostawić na pół godziny w lodówce, aby mięso nabrało smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z każdej strony, obracając je, zmniejszyć grzanie i chwilę poddusić, zostawić aby wystygło. Kapustę pekińską oczyścić z nadpsutych liści jeśli trzeba, umyć i pokroić w drobne paseczki. Paprykę wydrążyć z nasion, umyć i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić ogórki konserwowe i cebulę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Przygotować salaterkę, najlepiej przezroczystą, gdyż sałatka gyros jest warstwowa, wtedy najlepiej się prezentuje. Na dno wykładamy połowę mięsa, przykrywamy kapustą, teraz smarujemy 2 łyżkami majonezu i ketchupem. Następna warstwa to połowa kukurydzy, ogórków, papryki i cebuli. Znowu powtarzamy: układamy pozostałe mięso z kurczaka, na to kapustę, smarujemy majonezem i ketchupem, dajemy kukurydzę, paprykę, ogórki i cebulę. 

16 października 2020

Zebra kakaowa

 Ciasta Zebra zapomniane, a szkoda, bo to dobre, dosyć szybkie ciasto. Kiedyś pieczone dosyć często w prodiżu, pyszne, puszyste ciasto w biało-brązowe paski. W moim domu robiliśmy je tak, że kakaowych pasków było więcej niż białych, takie lepiej nam smakowało.



Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oranżady
  • 1 szklanka oleju

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno dodając po trochu cukier. Do ubitej masy dodać cały czas ubijając po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać, dodawać do masy jajecznej po łyżce. Dodać szklankę oranżady, a na koniec olej. Jeśli chcemy Zebrę jaśniejszą, zostawiamy 2/3 ciasta białego, a do 1/3 dodajemy kakao. Do okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm wlewamy na środek dwie łyżki ciasta białego i jedną łyżkę ciasta z kakao, tak do końca na przemian . Jeśli ma być to Zebra bardziej kakaowa, ciasto dzielimy na połowę, jedną zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy kakao i wlewamy po łyżce na przemian ciasto białe i ciasto kakaowe. Zebrę pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni, góra-dół, przez 55 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche, jeśli tak wyjmujemy je z piekarnika.

15 października 2020

Czarnina z makaronem

 Czarnina, zwana także czerniną to najstarsza polska zupa, czarna polewka. Czarnina ugotowana na mięsie z kaczki, z warzywami, z dodatkiem krwi z kaczki, trochę kwaśna, trochę słodka, może być z dodatkiem makaronu, ziemniaków, czy klusków z tartych ziemniaków, zawsze smakuje wybornie.






 

Składniki:

  • porcja z kaczki: skrzydła, korpus, szyja, podroby
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • świeży lubczyk
  • zielona gałązka selera, pora
  • zielona pietruszka
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 250 ml krwi z kaczki
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • 1-2 łyżki octu zwykłego, lub takiego od marynowanych gruszek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz

Wykonanie:

Kaczkę najlepiej taką wiejską, umyć zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i wolno gotować tak jak rosół dodając  liść laurowy i ziele angielskie. Włoszczyznę umyć, obrać i dodać do zupy. Gotować wolno, aż mięso będzie miękkie. Dodać lubczyk, zielone liście pora, selera i pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do miseczki wsypać mąkę i dolewać po trochu krew z kaczki dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Łyżką wazową nabrać rosołu i powoli dolewać do mąki z krwią, mieszać dokładnie, aby krew nam się nie zważyła. Całość wlać do garnka, zagotować mieszając, dodać do smaku octu, ale nie za dużo, bo krew jest z octem, doprawić do smaku. Podawać z makaronem, najlepiej sobie zrobionym, ziemniakami lub z kluskami z tartych ziemniaków.




14 października 2020

Pasztet z królika w słoikach

Mięso z królika jest bardzo zdrowe, a pasztet delikatny, jeden z najlepszych. Królik jest teraz dostępny całym rokiem, dlatego warto jeść go pod każdą postacią. Pasztet w słoiku ma tą zaletę, że może stać długo, pyszny do smarowania chleba, możemy sięgnąć po niego kiedy przyjdzie nam ochota.






Składniki:

  • 1 królik ( 2,5 kg)
  • 1,5 kg podgardla surowego
  • 1 duża marchew
  • 100 gram wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Królika umyć, podzielić na części, włożyć do dużego garnka. Podgardle bez skóry umyć, pokroić na mniejsze części , dodać do królika, zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Dodać marchew obraną, liść laurowy i ziele angielskie, osolić do smaku. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć i chwilę przestudzić. Bułki zalać z gotowania mięsa. Wątróbkę zalać gorącym wywarem. Mięso dokładnie oddzielić od kości, zmielić dwa razy przez maszynkę do mielenia razem z namoczoną i odciśniętą bułką i wątróbką. Do mięsnej masy wbić jajka, dodać przyprawy do smaku, dokładnie wyrobić, jeśli masa jest za gęsta dolać trochę wywaru z mięsa, ja dolałam 1,5 szklanki. Słoiki dokładnie wyparzyć i napełnić je pasztetem 3 cm poniżej brzegu słoika. Każdy słoik przed zakręceniem należy uderzać dłonią od spodu, aby pozbyć się powietrza, musi być pasztet ubity, zakręcić słoiki. Pasteryzować pierwszego dnia od zagotowania 1 godzinę i 20 minut. Drugiego dnia powtórzyć pasteryzację, ale gotować 1 godzinę od zagotowania, a trzeciego dnia pasteryzować od zagotowania wody 40 minut. Taki pasztet może stać pół roku i dłużej, ale jest tak dobry, że długo nie postoi. Mnie z tej porcji wyszło 11 słoików od dżemu.

13 października 2020

,,Surówka piękności" samo zdrowie

 Surówka piękności to samo zdrowie dla każdej kobiety i nie tylko, znalazłam ten przepis bardzo dawno w starej książce kucharskiej. Kuracja taką ,, surówką piękności" powinna trwać od 2 do 4 tygodni, np. codziennie na śniadanie. Daje to znakomite rezultaty: włosy, paznokcie poprawiają swój wygląd, cera nabiera rumieńców, humor dopisuje i ... chce się żyć. Zrobienie jej nie zajmuje dużo czasu, a jest bardzo smaczna.



Składniki:

  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • 6-10 łyżek przegotowanej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jabłko duże 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • kilka malin, lub innych dostępnych owoców

Wykonanie:

Najlepiej wieczorem, jeśli chcemy jeść surówkę na śniadanie, wsypać płatki owsiane do miseczki, zalać przegotowaną letnią wodą, dodać miód i orzechy, wymieszać i zostawić przykryte do rana. Jeśli chcemy jeść surówkę wieczorem, płatki zalewamy rano. Rano obrać duże jabłko lub dwa małe, zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do płatków, wymieszać, dodać łyżkę soku wyciśniętego z cytryny, całość wymieszać. Dodać jogurt naturalny lub mleko, tyle aby odpowiadała nam gęstość, nie może to być zupa, tylko sałatka. Na wierzch wsypać jakieś owoce maliny, borówki, czy pokrojony banan, takie jakie lubimy ważne aby były świeże. Surówka piękności jest bardzo smaczna, je się ją z przyjemnością, możemy zabrać ją nawet  do pracy.


12 października 2020

Mus z pigwowca na zimę

 Pigwa to drzewo z owocami podobnymi do gruszki, zaś pigwowiec to krzew, a jego owoce to małe, żółte jabłuszka. Mus robi się tak samo, a że pigwowiec jest powszechnie dostępny, ja zbieram jego owoce w lesie, to właśnie z niego będzie przepis na pyszny mus. Owoce pigwowca to taka polska cytryna, zawiera dużo witamin, ma bardzo aromatyczny zapach.



Składniki:

  • 1 kg zmielonego pigwowca
  • 1 kg cukru

Wykonanie:

Przepis jest bardzo prosty i szybki. Owoce pigwowca umyć, zalać wodą tak, aby tylko je przykryła, zagotować, zmniejszyć grzanie i minutę podgrzewać. Odlać wodę, a owoce wystudzić. Pigwowce obrać, bardzo ładnie oddzielają się całe środki z nasionami, nasiona odrzucić, a owoce zmiksować lub zmielić przez maszynkę do mięsa. Masę owocową zważyć i na każdy kilogram masy owocowej dodać kilogram cukru, wymieszać w garnku i zagotować, cały czas mieszając, masa jest dość gęsta i łatwo się przypala. Przygotować małe słoiki, umyć je i wyparzyć, tak samo zrobić z zakrętkami. Gotujący mus  z pigwowca wkładać do słoików, zakręcać, stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem. Po pół godzinie słoiki delikatnie odwrócić, gdyż mus z pigwowca jest bardzo gęsty i przykleiłby się do zakrętek, przykryć kocykiem i zostawić do wystudzenia. Mus z pigwowca jest bardzo zdrowy, smaczny, można dodać go do herbaty, na kanapkę, czy jako nadzienie do rogalików. Dodatek cukru jest dość duży, ale nikt nie je całego słoika od razu, tak że nie bójmy je pigwowca.

11 października 2020

Turecki deser z kaszy manny

 Turecki deser z kaszy manny, bardzo prosty, smaczny z dodatkiem orzechów, idealny na zakończenie obiadu. Można jeść go na ciepło, ale też smakuje zimny nawet na drugi dzień. Składniki proste, każdy raczej posiada je w domu.

 

Turecki deser z kaszy manny

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2-3 czubate łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki pokrojonych orzechów

Wykonanie:

Orzechy mogą być włoskie, laskowe, lub nawet migdały, drobno posiekać. Masło rozpuścić na większej patelni dodać orzechy i 2-3 minuty podsmażyć, dodać kaszę manną, mieszać cały czas na wolnym grzaniu, aż kasza nabierze beżowego koloru. Do mleka dodać cukier i cukier waniliowy, jeśli lubimy słodsze desery możemy cukru dać jeszcze pół szklanki, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Kaszę podgrzać na małym grzaniu i zalać mlekiem, wymieszać i wolno podgrzewać, mieszając aż wchłonie całe mleko. Gdy kasza wchłonie mleko, wyłączyć grzanie, przykryć i zostawić na 25 minut. Deser można podawać w pucharkach, lub tak jak robią to w Turcji, nałożyć do filiżanki i odwrócić do góry dnem prosto na talerzyk. Udekorować orzechami i polać leciutko miodem.

9 października 2020

Syrop z czosnku

 Jesień to taki okres, kiedy dopadają nas przeziębienia, katar, kaszel, oraz różne infekcje. Jestem zwolenniczką naturalnego leczenia, wolę też zapobiegać, niż leczyć. Syrop z czosnku to taki domowy lek, który pomoże nam podnieść odporność, tak u dorosłych jak i u dzieci. Połączenie soku z cytryny z czosnkiem i miodem to samo zdrowie, możemy pić teraz 1 łyżkę stołową rozcieńczoną w szklance napoju, zaś dzieci małą łyżeczkę od herbaty też rozcieńczoną, syrop jest dość mocny, najlepiej na noc. Syrop pomaga też w czasie choroby, zwiększamy wtedy dawkę i pijemy 3 razy dziennie po łyżce syropu rozcieńczonego w soku, herbacie lub nawet w wodzie, jednak gdy dolegliwości się nasilają należy udać się do lekarza

.


Składniki:

  • 3 cytryny
  • 3 główki czosnku polskiego
  • 5 łyżek miodu najlepiej lipowego
  • 1 szklanka przegotowanej letniej wody


Wykonanie:

Cytryny dokładnie umyć i wycisnąć sok, który wlać do słoika. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę , lub drobno posiekać i dodać do soku z cytryn. Wszystko zalać szklanką letniej wody i dodać miód, dokładnie wymieszać i zostawić na 24 godziny. Syrop przecedzić przez gazę i przelać do słoika, wstawić do lodówki. Możemy już go używać, to prawdziwa bomba zdrowia, ma wiele zalet, a tak prosto się robi. Syrop z czosnku to taki domowy antybiotyk.

8 października 2020

Sałatka z kalafiora

 Sałatka z kalafiora, taka inna, z dodatkiem ananasa, sera typu Feta, kukurydzy, na wierzchu polana pysznym sosem czosnkowym i posypana prażonymi nasionami słonecznika. Nie dodaje się do niej żadnych przypraw, a mimo to jest dosyć ostra. Sałatka na imprezę, ale też na pyszną kolację, bardzo smaczna.



Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 puszka ananasa w syropie( może być świeży)
  • 100 gram sera typu Feta
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody z odrobiną soli i cukru, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno chwilę gotować, aby kalafior zmiękł, ale nie rozgotował się. Kalafior wyłożyć na sitko, zostawić aby wystygł. Do salaterki włożyć małe różyczki kalafiora. Ananasa świeżego, lub z syropu dobrze odsączyć i pokroić w kostkę, wyłożyć na kalafiora. Ser pokroić w kostkę, dodać do sałatki, na wierzch wyłożyć odsączoną kukurydzę. Całą sałatkę polać sosem czosnkowym i posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.

7 października 2020

Placek ze śliwkami

 Placek ze śliwkami, ale może być także z truskawkami, wiśniami, jabłkami, a nawet mogą być owoce mieszane. Bardzo prosty, szybki, zawsze się uda, ma jedną wadę: szybko znika, jest bardzo dobry. Kiedyś piekliśmy go zawsze w prodiżu, teraz piekarniki są dobrej jakości, rzadko kto używa prodiż.



Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek oleju
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
  • 500 gram śliwek

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie puszysta. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i ubijając  dodawać po trochu do ciasta. Na koniec dodać olej. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, wysmarować ją tłuszczem i posypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć do tortownicy, a na wierzchu poukładać wymyte i wypestkowane śliwki, mogą być też mrożone. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni góra-dół. Sprawdzamy dla pewności patyczkiem, czy się upiekło.

6 października 2020

Pierogi z kapustą i z grzybami

Pierogi z kapustą i z grzybami suszonymi, danie obowiązkowe na Wigilię, ale nie tylko. Nadzienie z kapusty kiszonej, z dodatkiem grzybów, doprawione na ostro pieprzem sprawi, że pierogi są treściwe, można je podać na obiad, ale smaczne też są odgrzane i przyrumienione na patelni jako danie kolacyjne.

Składniki:
Farsz:

  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 50 gram suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • olej
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Ciasto na pierogi:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • około 2 szklanki wody
  • sól do gotowania pierogów
  • 1 cebula do okrasy

Wykonanie:
Grzyby opłukać i namoczyć na noc. Kapustę odcisnąć, zalać wodą i dodać ziele angielskie i liść laurowy i wolno gotować. Grzyby pokroić i ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowaną kapustę i grzyby odcedzić, drobno pokroić i razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na złoto obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, dodać kapustę z grzybami, przesmażyć wszystko razem i doprawić pieprzem i solą.
Mąkę przesiać, szklankę wody zagotować i wlać w środek mąki, wymieszać widelcem, dodać olej i sól i wyrabiać ciasto dolewając po trochu wodę. Ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od ręki.
Zostawiamy ciasto przykryte, aby chwilę odpoczęło, następnie dzielimy na części i wałkujemy na 2 milimetry grubości, szklanką wykrawamy kółka, na środek kładziemy farsz z kapusty i grzybów i dokładnie zlepiamy. Dobrze wyrobione ciasto z odpowiednią ilością wody lepi się bez problemu. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i na wrzącą wrzucamy pierogi. Gdy pierogi wypłyną, zmniejszamy grzanie i gotujemy jeszcze 3 minuty. Cebulę kroimy w plasterki i przesmażamy na tłuszczu, można dodać pokrojonego boczku. Pierogi z kapustą i grzybami wyjmujemy na talerz i polewamy przesmażoną na złoto cebulą.

5 października 2020

Smalec domowy

Smalec domowy to smak dzieciństwa, zawsze topiło się skwarki, a potem pajda chleba posmarowana tym smalczykiem i ogórek kiszony. Dziś rzadko robimy smalec, a szkoda, zrobiony w domu nie przypomina tego ze sklepu, a jest dużo smaczniejszy, pachnący, można raz na jakiś czas pozwolić sobie na ten rarytas. Zrobienie smalcu jest banalnie proste, nie potrzeba dużo składników.


Składniki:

  • 600 gram słoniny
  • 400 gram podgardla
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Słoninę pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić podgardle, odrzucając skórę i błony. Przygotować dużą patelnię, lub rondel włożyć skwarki i na wolnym grzaniu wytapiać smalec, mieszając co chwilę, aby smalec równo się wytapiał, a skwarki z każdej strony się rumieniły. Trochę to trwa, ale na dużym grzaniu skwarki się spalą i wysuszą, a tak będą złociste i smaczne. Gdy skwarki zrobią się złote, a smalec wytopi, obieramy cebulę, kroimy w kostkę i wrzucamy do smalcu, niech wolniutko się smaży. Gdy cebula ładnie się zrumieni wyłączamy grzanie, dodajemy przyprawy i czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Można dodać kiełbasy drobno pokrojonej, ale podgardle było z mięsem tak, że raczej wystarczy. Smalec przelewamy do słoika lub miseczki, zostawiamy aby stężał i gotowe smarowidło do chleba.

4 października 2020

Salatka z winogronem i serem Feta

 Sałatka z winogronem i serem typu Feta, lekka, delikatna, idealna na przekąskę. Lubię takie połączenia delikatnej sałaty ze słonym serem i słodkimi winogronami. Sałata może być mieszana, lub jeden gatunek, winogrona zaś najlepiej bezpestkowe.



Składniki:

  • 100 gram sałaty mieszanej 
  • kiść winogron zielonych 
  • 100 gram sera typu Feta
  • 2 łyżka nasion słonecznika
  • 1/4 papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Winogrona umyć, każde przekroić na pół, jeśli są pestki to je wyjąć. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na półmisek. Na wierzchu ułożyć połówki winogron, pokrojony w kostkę ser typu feta i paseczki papryki. Oliwę zmieszać z octem balsamicznym i miodem, polać sałatkę. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i posypać całą sałatkę.

3 października 2020

Kalafior faszerowany z piekarnika

 Kalafior faszerowany mięsem mielonym, z dodatkiem tartej marchewki, cebuli, natki pietruszki, pieczony w piekarniku, to bardzo smaczny i szybki obiad. Kalafior faszerowany można jeść sam, ale pasują do niego ziemniaki pieczone, lub gotowane. Danie proste, tanie, zdrowe i robi się szybko.



Składniki:

  • 1 duży kalafior lub 2 mniejsze
  • 250 gram mięsa mielonego z łopatki lub karkówki
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • rozmaryn
  • 1 łyżka gęstego majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 12%

Wykonanie:

Kalafior faszerowany


Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Mięso umyć, zmielić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, a cebulę obraną pokroić w drobną kostkę. Zagotować litr wody z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Kalafior obrać z liści, tak aby pozostał w całości, wrzucić do wrzącej wody zagotować i chwilę obgotować 5 minut lub mniej, aby był miękki i chrupiący, zostawić na sicie aby ostygł. Mięso mielone połączyć z odciśniętą bułką, jajkiem, marchewką, cebulą, natką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kalafior od spodu faszerować masą mięsną, wkładać w każdą wolną przestrzeń, a pozostałe mięso nałożyć tak, aby nie było widać łodyg. Przygotować naczynie do pieczenia, może być żaroodporne, wysmarować dokładnie olejem. Część kalafiora z mięsem obtoczyć w bułce tartej i położyć w naczyniu. Na róży kalafiora ułożyć kawałki masła, nagrzać piekarnik do 180 stopni góra-dół, wstawić kalafiora i piec 35-40 minut. Jeśli kalafior zaczął by się przypiekać za bardzo z góry, należy przykryć folią aluminiową. Pięć minut przed końcem pieczenia, wymieszać majonez ze śmietaną, dodać trochę rozmarynu i pieprzu, polać kalafiora i zapiec. Podawać gorący, z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Kalafiory faszerowane i pieczone ziemniaki



2 października 2020

Sernik w kratkę

 Sernik w kratkę, składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, jednej na spodzie i kratki na górze, oraz masy serowej zbitej z rodzynkami, pyszny, polany lukrem. Taki sernik robiła moja babcia Stasia, do dziś pamiętam ten zapach i smak, na każde święta i uroczystości.



Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa:

  • 800 gramów sera półtłustego
  • 150 gramów masła
  • 4 jajka
  • 250 gramów cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 100 gramów rodzynek
  • 1 łyżka kaszy manny
  • olejek cytrynowy

Lukier:

  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło i posiekać na drobne kawałki. Żółtka wymieszać ze śmietaną dodać do mąki i zagnieść kruche ciasto. Przygotować formę 25 x 35 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyłożyć na formę, resztę schować do lodówki. Ser zmielić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Jajka ubić z cukrem, dodawać na zmianę łyżkę sera i rozpuszczone zimne masło, ucierać, na koniec dodać budyń, trochę aromatu cytrynowego, i rodzynki odsączone i obtoczone w kaszy manny. Masę serową wyłożyć na kruche ciasto. Wyjąć z lodówki pozostałe ciasto kruche, podsypać lekko mąką i rozwałkować, pokroić paski i ułożyć z nich kratkę na serniku. Wstawić do nagrzanego piekarnika góra-dół do 175 stopni i piec około godziny. Zrobić lukier, wymieszać cukier puder ze śmietaną na gładką masę, jeśli za rzadki dodać jeszcze cukru. Upieczony sernik zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10 minut, wyjąć i polać lukrem.


1 października 2020

Dynia a' la brzoskwinia

 Dynia a' la brzoskwinia, to dynia na słodko, z dodatkiem cytryny, pomarańczy i galaretki brzoskwiniowej. Bardzo smaczna, nadaje się do ciasta , deseru, ale też do sałatki. Pyszna jest sama prosto ze słoika, najprościej mówiąc jest jak brzoskwinia. Przepis nie jest skomplikowany, raczej prosty i robi się szybko.


Składniki:

  • 2 kg obranej dyni
  • 700 gram cukru
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza duża
  • 3 szklanki wody
  • galaretka brzoskwiniowa

Wykonanie:

Dynię pokroić w kostkę , trójkąty, prostokąty jak chcemy, ważne aby kawałki były mniej więcej równe. Do dużego garnka wlać 3 szklanki wody, dodać sok wyciśnięty z cytryn i cukier. Pomarańczę dokładnie wymyć, obrać cienko skórkę, bez białej części, pokroić w paski i dodać do syropu. Pomarańczę obrać z białej skórki, pokroić na kawałki, wybrać pestki, całość zmiksować na jednolitą masę i dołożyć do syropu. Syrop zagotować, dodać pokrojoną dynię, zagotować i wyłączyć grzanie. Zostawić na pół godziny. Znowu zagotować, zmniejszyć grzanie, wolno gotować, aż dynia zrobi się szklista. Trudno określić ile czasu, zależy to od dyni. Ja dusiłam 10 minut. Na koniec dodać galaretkę i wymieszać. Przygotować słoiki, wyparzyć je, do gorących słoików nakładać dynię ( dynia musi cały czas być podgrzewana), zalewać syropem, zakręcać nakrętki i stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem, muszą stać przykryte, aż wystygną.