28 września 2020

Zupa krem z kalarepki




 Kalarepka jest bardzo zdrowym warzywem, a zupa z niej jest bardzo smaczna i prosta. Sezon na kalarepę w pełni, teraz jest najlepsza, dlatego jedzmy jej jak najwięcej. Krem z kalarepki jest bardzo delikatny, będzie smakował wszystkim i dorosłym i dzieciom, a co ważne gotuje się tą zupę bardzo szybko.


Składniki:

  • 2-3 kalarepy
  • 1 marchew
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka zielonego kopru
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kalarepki obrać, pokroić w kostkę, tak samo pokroić obraną marchew i ziemniaki. Łodygi z listkami od kalarepki umyć . Warzywa przełożyć do garnka zalać litrem rosołu, lub wywarem z warzyw i zagotować, zmniejszyć grzanie, doprawić do smaku solą i pieprzem i wolno gotować, aż warzywa będą miękkie, 15-20 minut. Jeśli gotujemy krem na wywarze warzywnym, na koniec można dodać łyżkę masła.  Zostawić zupę, aby trochę przestygła. Wyjąć z zupy ziemniaki, kalarepę i marchew, dolać trochę wywaru i zmiksować, dolewać wywaru po trochu, aby była odpowiednia gęstość. Przed podaniem zupę podgrzać, wyłożyć na talerze, posypać koperkiem i natką pietruszki, a na środek  położyć łyżkę śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz