Składniki:
- 2-3 kalarepy
- 1 marchew
- 5-6 ziemniaków
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- 4 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżka zielonego kopru
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kalarepki obrać, pokroić w kostkę, tak samo pokroić obraną marchew i ziemniaki. Łodygi z listkami od kalarepki umyć . Warzywa przełożyć do garnka zalać litrem rosołu, lub wywarem z warzyw i zagotować, zmniejszyć grzanie, doprawić do smaku solą i pieprzem i wolno gotować, aż warzywa będą miękkie, 15-20 minut. Jeśli gotujemy krem na wywarze warzywnym, na koniec można dodać łyżkę masła. Zostawić zupę, aby trochę przestygła. Wyjąć z zupy ziemniaki, kalarepę i marchew, dolać trochę wywaru i zmiksować, dolewać wywaru po trochu, aby była odpowiednia gęstość. Przed podaniem zupę podgrzać, wyłożyć na talerze, posypać koperkiem i natką pietruszki, a na środek położyć łyżkę śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz