4 września 2020

Sos pomidorowy na zimę

 Sos pomidorowy na zimę, pyszny, gęsty, słodko-kwaśny, ale nie za ostry, idealny do makaronu, ryżu czy kaszy. Dodatek smażonego mięsa mielonego czy piersi z kurczaka podniesie jeszcze kaloryczność sosu, ale samym sosem też można się najeść.


Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg obranej cukinii
  • 800 gramów papryki czerwonej
  • 800 gramów cebuli
  • 400 gramów śliwek węgierek
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 główka czosnku
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1/3 szklanki octu
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć  obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w kostkę lub plasterki. Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić tak jak pomidory. Wszystkie warzywa włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować pół godziny. Śliwki najlepiej dojrzałe,ale twarde, wypestkować i pokroić w drobną kostkę, dodać do sosu i wszystko razem dusić jeszcze pół godziny. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kosteczkę, a ananasy odsączyć z syropu i pokroić tak samo. Przełożyć do sosu, dodać wszystkie przyprawy: cukier, sól, przeciśnięte ząbki czosnku, pieprz, paprykę, ocet, musztardę, majeranek, wszystko gotować jeszcze 30-35 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w soku z ananasa i wlać do sosu. Wszystko gotować 2 minuty. Słoiki wyparzyć, sos nałożyć do słoików, zakręcić i wstawić do pasteryzacji. Do dużego garnka włożyć na dno ściereczkę i nalać gorącą wodę , bo sos jest gorący, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzować od zagotowania wody 35-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz