Sałatka z kapusty białej kiszona z dodatkiem warzyw: buraków, cebuli, pietruszki, marchwi, bardzo zdrowa, idealna do ryby czy mięsa. Większość sałatek na zimę jest z dodatkiem cukru, octu czy oleju, ta zaś ma tą zaletę, że oprócz warzyw i soli nie ma nic więcej, a słodycz dają buraki i marchew.
- 4 kg kapusty białej
- 1 kg marchwi
- 250 gram buraków
- 100 gram selera korzenia
- 100 gram cebuli
- 100 gram pora
- 50 gram soli
Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować i przełożyć do większej miski. Cebulę i białą część pora, obrać i pokroić w półplasterki. Marchew, pietruszkę, buraki, seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa przełożyć do kapusty, dodać sól, wymieszać i zostawić na 2 godziny. Przygotować garnek gliniany, lub emaliowany, wyparzyć wrzącą wodą, układać sałatkę ubijając ją tak, jak kapustę do kiszenia. Całość sałatki przykryć talerzykiem i obciążyć, aby sok był na wierzchu. Tak przygotowana sałatka ma stać 4-5 dni, codziennie trzeba ją przebić drewnianą rączką od łyżki, aby pozbyć się gazów, inaczej sałatka może być gorzka. Słoiki umyć, wyparzyć, nakładać kapustę, upychając ją, sok ma być na wierzchu. Słoiki z sałatką wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotować, zmniejszyć grzanie i pasteryzować 10 minut. Pasteryzujemy po to, aby kapusta już przestała kisnąć, jest bardzo smaczna i gotowa do podania, jedynie można dodać starte jabłko. Z porcji tej wyszło 9 słoików od dżemu, i słoik pysznego soku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz