Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, a przygotowanie w domowych warunkach bardzo proste. Na ocet wykorzystuję skórki z obranych jabłek, gniazda nasienne, a także mniejsze jabłka. Ocet jabłkowy robię co roku wtedy, gdy robię jabłka w słoiki na szarlotkę, tak więc nic się nie marnuje.
Składniki:
- duży szklany słój
- skórki, gniazda nasienne i jabłka
- woda przegotowana letnia
- cukier
Wykonanie:
Skórki oraz gniazda nasienne z jabłek, a także pokrojone spady, oczywiście wszystkie części nadpsute i ściemniałe odrzucić, umyć. Słój duży, najlepiej z niedużym otworem, umyć dokładnie i wyparzyć. Wsypać owoce i zalać taką ilością letniej przegotowanej wody, aby były trochę przykryte. Na każdy litr wody dodać płaską łyżkę cukru. Jeśli jabłka są kwaśnej odmiany np. antonówka, można zwiększyć ilość cukru do 2 łyżek, lub cukier zastąpić miodem. Słój przykryć kawałkiem płótna i zawiązać gumką. Słoik musi stać w temperaturze pokojowej 20-25 stopni, tydzień lub dłużej. Codziennie należy jabłka przemieszać drewnianą łyżką, aby zawsze były przykryte płynem. Na wierzchu pojawi się piana, to oznaka że następuje burzliwa fermentacja. Po zakończeniu burzliwej fermentacji, tzn. gdy piana już opadnie, a ocet ma przyjemny kwaśny smak, przelewamy płyn przez gazę, wlewamy do czystego słoika i wynosimy w chłodne miejsce. Ocet nabierze jeszcze mocy i zrobi się bardziej klarowny. Taki ocet jabłkowy rozlewamy do butelek i zakręcamy.
Przepis mega prosty, a ocet wychodzi taki jak powinien. Dziekuje!
OdpowiedzUsuńMożna użyć jablka papierówki ?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńWitam ,sama urzywam także w kuchni i polecam każdemu ,jest mega zdrowy .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńExtra👌🙃
OdpowiedzUsuńJak dlugo można przechowywac, czy poza lodówką.
OdpowiedzUsuńGotowy ocet stoi całą zimę, nawet dłużej, jak dobrze zrobiony nic się nie dzieje.
UsuńU mnie stoi w piwnicy, nie musi stać w lodówce.
UsuńJak dlugo można przechowywac, czy poza lodówką.
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wygląda że są przykryte woda całe a tutaj pisze trochę ... ile to jest wg Pani trochę pół? Czy 3/4 ? Robię pierwszy raz wolę wiedzieć 😊Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJabłka muszą być przykryte wodą, nie mogą wystawać bo wtedy będą się psuły, można nawet je obciążyć, dlatego pisze, że trochę wody musi być na wierzchu, pozdrawiam!
UsuńCzy taki ocet należy jakoś rozcieńczać przed użyciem?
OdpowiedzUsuńJeżeli używamy do zakwaszania potraw, to dodajemy do smaku, on nie jest tak samo kwaśny jak ocet ze sklepu, a jeśli chcemy go pić dla zdrowia to wtedy rozcieńczamy.
Usuń