Początek jesieni

23 września 2020

Leczo z cukinii w słoikach

 Leczo z cukinii, z dodatkiem papryki, pomidorów, cebuli w słoikach, to gotowy obiad w zimnie, bardzo smaczny i szybki. Wystarczy dodać trochę podsmażonej kiełbasy, czy boczku i obiad gotowy. Bardzo dobre jest leczo z dodatkiem podsmażonych pieczarek.



Składniki:

  • 2 kg obranej cukinii
  • 800 gram papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 500 gram cebuli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz
  • sól
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie warzywa obrać i umyć. Cebulę pokroić w półkrążki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w kostkę, a paprykę w paski. W dużym garnku wlać trochę oleju, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać cukinię  i dusić mieszając 5 minut, aby zmiękła. Dodać pokrojoną paprykę, wszystko dusić kilka minut, na koniec dołożyć pomidory, dusić wszystko pięć minut.  Doprawić do smaku pieprzem, solą i papryką ostrą. Dodać majeranek, paprykę słodką i natkę pietruszki. Przygotować słoiki, umyć je dokładnie i wyparzyć razem z nakrętkami. Gorące leczo wkładać do słoików, zostawiając dwa centymetry od nakrętki, zakręcać. Pasteryzować słoiki od razu, gdy są gorące, w garnku wyłożonym ściereczką i zalać je też gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować od zagotowania wody  35 minut, zostawić w wodzie, aż wystygną. 

1 komentarz: