Jabłka na szarlotkę warto zrobić teraz, gdy jabłek jest dużo. Najlepsze są odmiany jabłek kwaśnych takich jak Antonówka, lub Szara Reneta, ale mogą być też jabłka mieszane. W zimnie przygotowanie szarlotki będzie szybkie, a i naleśniki z takim musem jabłkowym są bardzo smaczne.
- 5 kg jabłek Antonówki
- cukier do smaku ale około 100 gram na kilogram jabłek
- cynamon
Wykonanie:
Jabłka umyć i obrać, odrzucając nadpsute. Można jabłka pokroić drobno, ja jednak zawsze trę je na tarce o dużych oczkach, dlatego że równo się smażą i szybko. Do dużego garnka włożyć starte jabłka dodać pół szklanki cukru i zostawić na pół godziny, aż puszczą sok. Jabłka zagotować mieszając co chwilę, aby się nie przypaliły, zmniejszyć grzanie, dusić wolno, mieszając co jakiś czas około pół godziny. Dodać cukier, nie daję dużo cukru, zawsze można dosłodzić później, jeśli bardzo kwaśne jabłka, daję 100 gram cukru na kilogram jabłek, jeśli nie są bardzo kwaśne to mniej. Dusić jabłka jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści, na koniec dodać cynamon. Jabłka nakładać do wyparzonych słoików, starać się usunąć powietrze z jabłek, po prostu uderzam ręką w dno słoika, zakręcić i można postawić do góry dnem i przykryć kocykiem. Ja dla pewności jednak pasteryzuję, słoiki litrowe z gorącym musem jabłkowym wkładam do garnka ze ściereczką na dnie, i zalewam gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików, pasteryzuję od zagotowania wody 30 minut.
Dziękuję
OdpowiedzUsuń