Ciasta ze śliwkami nie może zabraknąć w sezonie na śliwki, a szczególnie Drożdżówki. Ciasto drożdżowe ze śliwkami to jedno z ulubionych ciast w moim domu, a także w moim domu rodzinnym.
Uwielbiam zapach pieczonej drożdżówki ze śliwkami, a najlepsza jest jeszcze trochę ciepła.
- 500 gram mąki pszennej
- 50 gram drożdży
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 60 gram masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 600 gram śliwek
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 60 gram masła
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko. Mleko podgrzać lekko. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę mleka, dokładnie rozrobić i zostawić, aby drożdże podrosły. Żółtka z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym ubić, dodać pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i mąkę. Wyrabiać ciasto drożdżowe ręką, lub w mikserze planetarnym. Mało rozpuścić, ale nie może być gorące, dodać do ciasta i wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić, aby podrosło. Śliwki umyć i wypestkować. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy 25 x 35 cm, na wierzchu ułożyć śliwki jedną przy drugiej, przekrojoną częścią do góry. Zrobić kruszonkę z podanych składników, masło musi być bardzo miękkie, posypać ciasto drożdżowe ze śliwkami po wierzchu. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze aby podrosło. Piekarnika nagrzać do 170 stopni góra-dół, piec ciasto do ładnego zrumienienia 45 minut lub dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz