Ciasto ze śliwkami szybkie, to ciasto z tych, co to wszystko do jednej miski i zmiksować. Prosty przepis nawet dla tych, co dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Śliwki najlepiej węgierki, takie nie przejrzałe, ale dojrzałe.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru ( można trochę więcej)
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 gram śliwek węgierek
- cukier puder
Wykonanie:
Masło roztopić i ostudzić. Wszystkie składniki włożyć do miski, mąkę przesiać, dodać przestudzone ale płynne masło i zmiksować. Śliwki umyć, wypestkować. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem formy 25 x 35 cm, wyrównać, i ułożyć śliwki, tak aby przecięcie było u góry. Ciasto ze śliwkami wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika góra-dół, pie 50 - 55 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
A proszku do pieczenia się nie dodaje
OdpowiedzUsuńDodaje się tak jak jest napisane w przepisie.
Usuń