Ciasto ucierane, bardzo proste, smaczne, takie ciasto na co dzień do kawy. Ciasto ucierane było popularne w latach siedemdziesiątych, pieczone w prodiżu, gościło na stole prawie w każdym domu. Do części ciasta dodaje się kakao, dzięki czemu ładnie się prezentuje.
Składniki:
- 6 jajek
- 1i1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki octu
- 6 łyżek oleju
- 250 gram masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać rozpuszczone, ale zimne masło, potem olej, ocet. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do ciasta cały czas ucierając. Białko ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Odłożyć 1/4 ciasta i dodać do niego kakao, wymieszać. Formę keksową dużą 40 x 10 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto białe włożyć do formy, a na wierzch wyłożyć ciasto z kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego 175 stopni góra-dół, piec około 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche, jeśli tak wyjąć ciasto. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz