Początek jesieni

30 września 2020

Leczo z cukinii

 Leczo z cukinii to bardzo szybkie i smaczne danie. Cukinia jest dostępna prawie cały rok, ale teraz jest najlepsza, dlatego powinno się jeść jej jak najwięcej. Pyszne danie jednogarnkowe, możemy jeść je z chlebem, ale też z ryżem czy makaronem. 



Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 4- 5 pomidorów
  • 200 gram dobrej kiełbasy
  • 100 gram boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • papryka ostra

Wykonanie:

Cukinię jeśli młoda, umyć nie obierać tylko pokroić w kostkę, starszą trzeba obrać, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki. Na patelni dużej rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, nie rumienić, cebula ma zmięknąć, dodać cukinię i mieszając smażyć na wolnym grzaniu, aż trochę zmięknie, dodać paprykę, a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Jeśli sosu jest za mało, można podlać wodą. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na małej patelni, dodać do leczo, doprawić też do smaku przyprawami solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. 



29 września 2020

Gulasz z szynki z ziemniakami

Gulasz często gości na moim stole, chociaż częściej z mięsa wieprzowego niż z wołowiny. Najczęściej robię go z mięsa z biodrówki, szynki lub łopatki. Mięciutkie mięso w sosie własnym, z cebulą i przyprawami, z różnymi dodatkami kaszą, kopytkami, ale też z ziemniakami.


Składniki:

  • 1 kg mięsa z szynki 
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • smalec

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i po trochu wrzucać mięso, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Cebulę pokroić w krążki. Mięso posypać papryką, przemieszać, uważać aby papryka się nie spaliła, ma tylko się podgrzać, dodać cebulę, posolić, dodać pieprz, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolniutko dusić, podlewając co jakiś czas wodą. Gdy mięso jest miękkie, doprawić majerankiem i zagęścić mąką rozmieszaną w odrobinie wody. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym, lub z kaszą czy z kopytkami.



28 września 2020

Zupa krem z kalarepki




 Kalarepka jest bardzo zdrowym warzywem, a zupa z niej jest bardzo smaczna i prosta. Sezon na kalarepę w pełni, teraz jest najlepsza, dlatego jedzmy jej jak najwięcej. Krem z kalarepki jest bardzo delikatny, będzie smakował wszystkim i dorosłym i dzieciom, a co ważne gotuje się tą zupę bardzo szybko.


Składniki:

  • 2-3 kalarepy
  • 1 marchew
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka zielonego kopru
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kalarepki obrać, pokroić w kostkę, tak samo pokroić obraną marchew i ziemniaki. Łodygi z listkami od kalarepki umyć . Warzywa przełożyć do garnka zalać litrem rosołu, lub wywarem z warzyw i zagotować, zmniejszyć grzanie, doprawić do smaku solą i pieprzem i wolno gotować, aż warzywa będą miękkie, 15-20 minut. Jeśli gotujemy krem na wywarze warzywnym, na koniec można dodać łyżkę masła.  Zostawić zupę, aby trochę przestygła. Wyjąć z zupy ziemniaki, kalarepę i marchew, dolać trochę wywaru i zmiksować, dolewać wywaru po trochu, aby była odpowiednia gęstość. Przed podaniem zupę podgrzać, wyłożyć na talerze, posypać koperkiem i natką pietruszki, a na środek  położyć łyżkę śmietany.

27 września 2020

Sałatka z wędzoną polędwicą

Sałatka z paskami wędzonej polędwicy, może być szynka, na sałacie mieszanej, z rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem ale też z dodatkiem sera Feta, a wszystko polane pysznym sosem, idealna na lekki posiłek, kolację czy nawet spotkanie z przyjaciółmi.


Składniki:

  • 100 gram sałaty mieszanej 
  • 1 duży pomidor
  • 6 rzodkiewek
  • 100 gram polędwicy wędzonej
  • 1 ogórek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 100 gram sera Feta
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Sos:

  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • pieprz

Wykonanie:
Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na półmisek. Polędwicę pokroić w paski i ułożyć na sałacie. Pomidor, ogórek i rzodkiewkę pokroić w plasterki, dodać do sałatki. Ser pokroić w kostkę, a pomidory suszone w paski i wyłożyć na sałatkę, ziarno słonecznika podprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Wszystkie składniki sosu wymieszać, polać sałatkę i posypać szczypiorkiem. Zamiast oleju lnianego możemy użyć oliwy z oliwek.













26 września 2020

Dżem ze śliwek

 Dżem ze śliwek, najlepiej z węgierek to moim zdaniem najlepszy dżem, najbardziej go lubię, robię co roku i co roku znika najszybciej. Pyszny, pełen aromatu, idealny na kanapkę, ale też do przełożenia ciasta. Nie jest trudny do zrobienia, śliwki szybko się smażą, dżem gęstnieje, wystarczy tylko dodatek cukru.


Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 600-700 gramów cukru
  • duży garnek
  • słoiki i nakrętki

Wykonanie:

Śliwki dokładnie umyć, mają taki szary woskowy nalot, cały nam się nie zmyje, ale jeśli dokładnie umyjemy dżem będzie miał ładniejszy kolor, wypestkować. Przełożyć  do szerokiego garnka, takiego aby pomieścił nam wszystkie owoce, zasypać połową cukru i zostawić na 2 godziny, śliwki puszczą sok. Dżem najszybciej gotuje się jeśli zaczniemy, wieczorem, a dokończymy na drugi dzień. Gdy śliwki puszczą sok, należy je zagotować mieszając, aby się nie przypaliły, zmniejszyć grzanie i pogotować 25 minut, wyłączyć zostawić odkryty garnek, aby dżem parował. Po około godzinie dosypać resztę cukru, zagotować, mieszając co chwilę, zmniejszyć grzanie, dusić około pół godziny i wyłączyć grzanie, zostawić odkryty garnek, aby dżem parował na kilka godzin, a najlepiej na noc. Na drugi dzień gotowanie powtórzyć, przeważnie wystarczy pogotować 15-20 minut i dżem gotowy. Jeśli lubimy słodszy dżem, należy dosypać cukru, zależy też od śliwek jakie są słodkie. Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i wyparzyć, do gorących słoików wkładać wrzący dżem, zakręcać i postawić do góry dnem , przykryć kocykiem i niech stoją, aż wystygną.


25 września 2020

Ciasto ucierane

 Ciasto ucierane, bardzo proste, smaczne, takie ciasto na co dzień do kawy. Ciasto ucierane  było popularne w latach siedemdziesiątych, pieczone w prodiżu, gościło na stole prawie w każdym domu. Do części ciasta dodaje się kakao, dzięki czemu ładnie się prezentuje.



Składniki:

  • 6 jajek
  • 1i1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek oleju
  • 250 gram masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać rozpuszczone, ale zimne masło, potem olej, ocet. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do ciasta cały czas ucierając. Białko ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Odłożyć 1/4 ciasta i dodać do niego kakao, wymieszać. Formę keksową dużą 40 x 10 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto białe włożyć do formy, a na wierzch wyłożyć ciasto z kakao. Wstawić do piekarnika nagrzanego 175 stopni góra-dół, piec około 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche, jeśli tak wyjąć ciasto. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

23 września 2020

Leczo z cukinii w słoikach

 Leczo z cukinii, z dodatkiem papryki, pomidorów, cebuli w słoikach, to gotowy obiad w zimnie, bardzo smaczny i szybki. Wystarczy dodać trochę podsmażonej kiełbasy, czy boczku i obiad gotowy. Bardzo dobre jest leczo z dodatkiem podsmażonych pieczarek.



Składniki:

  • 2 kg obranej cukinii
  • 800 gram papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 500 gram cebuli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz
  • sól
  • ostra papryka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie warzywa obrać i umyć. Cebulę pokroić w półkrążki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w kostkę, a paprykę w paski. W dużym garnku wlać trochę oleju, dodać cebulę i chwilę podsmażyć, dodać cukinię  i dusić mieszając 5 minut, aby zmiękła. Dodać pokrojoną paprykę, wszystko dusić kilka minut, na koniec dołożyć pomidory, dusić wszystko pięć minut.  Doprawić do smaku pieprzem, solą i papryką ostrą. Dodać majeranek, paprykę słodką i natkę pietruszki. Przygotować słoiki, umyć je dokładnie i wyparzyć razem z nakrętkami. Gorące leczo wkładać do słoików, zostawiając dwa centymetry od nakrętki, zakręcać. Pasteryzować słoiki od razu, gdy są gorące, w garnku wyłożonym ściereczką i zalać je też gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować od zagotowania wody  35 minut, zostawić w wodzie, aż wystygną. 

19 września 2020

Sałatka z kaszą gryczaną

Sałatka z kaszą gryczaną, bardzo prosta i szybka, idealna na kolację, czy posiłek do pracy. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, a połączenie jej z sałatą i mozzarellą podniosło jej smak, sprawiło że może zastąpić nam nawet obiad
.

Składniki:

  • 100 gram kaszy gryczanej palonej
  • 200 ml wody
  • 100 gram sałaty
  • 1 mozzarella
  • 100 gram suszonych pomidorów
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Kaszę opłukać, wodę zagotować, lekko osolić i ugotować kaszę na sypko, można zrobić to wcześniej.  Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na półmisek. Kaszę zimną rozłożyć na sałacie. Mozzarellę pokroić , wyłożyć na sałatkę. Pomidory suszone pokroić i rozłożyć na wierzch. Całą sałatkę posypać pieprzem, oregano i polać olejem od pomidorów suszonych.

17 września 2020

Drożdżówka ze śliwkami

Ciasta ze śliwkami nie może zabraknąć w sezonie na śliwki, a szczególnie Drożdżówki. Ciasto drożdżowe ze śliwkami to jedno z ulubionych ciast w moim domu, a także w moim domu rodzinnym.
Uwielbiam zapach pieczonej drożdżówki ze  śliwkami,  a najlepsza jest jeszcze trochę ciepła.


Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 50 gram drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 gram masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 600 gram śliwek


Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 60 gram masła

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko. Mleko podgrzać lekko. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę mleka, dokładnie rozrobić i zostawić, aby drożdże podrosły. Żółtka z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym ubić, dodać pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i mąkę. Wyrabiać ciasto drożdżowe ręką, lub w mikserze planetarnym. Mało rozpuścić, ale nie może być gorące, dodać do ciasta i wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić, aby podrosło. Śliwki umyć i wypestkować. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy 25 x 35 cm, na wierzchu ułożyć śliwki jedną przy drugiej, przekrojoną częścią do góry. Zrobić kruszonkę z podanych składników, masło musi być bardzo miękkie, posypać ciasto drożdżowe ze śliwkami po wierzchu. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze aby podrosło. Piekarnika nagrzać do 170 stopni góra-dół, piec ciasto do ładnego zrumienienia 45 minut lub dłużej.

16 września 2020

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem to propozycja na danie z naleśników ale wytrawne, z dodatkiem sera Feta, suszonych pomidorów i twarogu, który złagodzi smak słonej Fety. Danie bardzo smaczne, szybkie i zdrowe.


Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 jajka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 gram szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 100 gram sera Feta
  • 100 gram twarogu półtłustego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 5 suszonych pomidorów
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ubić, aby nie było grudek i zostawić na kilka minut, w tym czasie przygotować farsz.
Na oleju od suszonych pomidorów przesmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty czosnek. Szpinak świeży przebrać, umyć i sparzyć wrzącą wodą. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość odcedzić go i dodać na patelnię do cebuli i chwilę poddusić na małym grzaniu. Dodać Fetę pokrojoną w kostkę i pokrojone pomidory, na koniec dodać pokruszony twaróg, wszystko doprawić pieprzem, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki na posmarowanej olejem patelni, każdy posmarować nadzieniem i zawinąć w rulon, lub trójkąty.  Zobacz    Naleśniki z serem
 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

13 września 2020

Deser z owocami warstwowy

 Deser z owocami warstwowy, bardzo smaczny, ładnie się prezentuje i prosty w wykonaniu. Owoce użyłam tu maliny i ananasa, ale mogą być inne: banany, truskawki, borówki, brzoskwinie itd. ważne by były w różnych kolorach. Deser najlepiej podać w wysokich szklankach, wtedy widać różne warstwy.


Deser z owocami warstwowy

Składniki:

  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 litr mleka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 100 gram herbatników 
  • maliny
  • ananas w syropie

Wykonanie:

Zagotować 3 szklanki mleka z cukrem, budyń z mąką ziemniaczaną rozpuścić  w pozostałym mleku i ugotować budyń, który będzie trochę rzadszy, ale taki musi być. Herbatniki rozkruszyć wałkiem do ciasta, lub zmielić w blenderze. Przygotować wysokie szklanki, na dno szklanki wsypać warstwę zmielonych herbatników, na to wylać warstwę budyniu, ułożyć maliny jedną przy drugiej, polać budyniem, znów warstwa herbatników, budyń, ananas pokrojony, na to warstwa budyniu, na wierzch reszta herbatników i do dekoracji malina. Deser bardzo dobry, owoce dobrze komponują się z budyniem, nie jest za słodki, idealny na zakończenie obiadu.

12 września 2020

Ocet jabłkowy domowy

 Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, a przygotowanie w domowych warunkach bardzo proste. Na ocet wykorzystuję skórki z obranych jabłek, gniazda nasienne, a także mniejsze jabłka. Ocet jabłkowy robię co roku wtedy, gdy robię jabłka w słoiki na szarlotkę, tak więc nic się nie marnuje.


Ocet jabłkowy domowy


Ocet jabłkowy domowy

Składniki:

  • duży szklany słój
  • skórki, gniazda nasienne i jabłka
  • woda przegotowana letnia
  • cukier

Ocet jabłkowy domowy

Wykonanie:

Skórki oraz gniazda nasienne z jabłek, a także pokrojone spady, oczywiście  wszystkie części nadpsute i ściemniałe odrzucić, umyć. Słój duży, najlepiej z niedużym otworem, umyć dokładnie i wyparzyć. Wsypać owoce i zalać taką ilością letniej przegotowanej wody, aby były trochę przykryte. Na każdy litr wody dodać płaską łyżkę cukru. Jeśli jabłka są kwaśnej odmiany np. antonówka, można zwiększyć ilość cukru do 2 łyżek, lub cukier zastąpić miodem. Słój przykryć kawałkiem płótna i zawiązać gumką. Słoik musi stać w temperaturze pokojowej 20-25 stopni, tydzień lub dłużej. Codziennie należy jabłka przemieszać drewnianą łyżką, aby zawsze były przykryte płynem. Na wierzchu pojawi się piana, to oznaka że następuje burzliwa fermentacja. Po zakończeniu burzliwej fermentacji, tzn. gdy piana już opadnie, a ocet ma przyjemny kwaśny smak, przelewamy płyn przez gazę, wlewamy do czystego słoika i wynosimy w chłodne miejsce. Ocet nabierze jeszcze mocy i zrobi się bardziej klarowny. Taki ocet jabłkowy rozlewamy do butelek i zakręcamy.

11 września 2020

Ciasto ze śliwkami szybkie

 Ciasto ze śliwkami szybkie, to ciasto z tych, co to wszystko do jednej miski i zmiksować. Prosty przepis nawet dla tych, co dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Śliwki najlepiej węgierki, takie nie przejrzałe, ale dojrzałe.

Ciasto ze śliwkami szybkie

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru ( można trochę więcej)
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 gram śliwek węgierek
  • cukier puder

Wykonanie:

Masło roztopić i ostudzić. Wszystkie składniki włożyć do miski, mąkę przesiać, dodać przestudzone ale płynne masło i zmiksować. Śliwki umyć, wypestkować. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej tłuszczem formy 25 x 35 cm, wyrównać, i ułożyć śliwki, tak aby przecięcie było u góry. Ciasto ze śliwkami wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika góra-dół, pie 50 - 55 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

8 września 2020

Kluski śląskie

Kluski śląskie, pyszne, mięciutkie, idealne do gulaszu lub tradycyjnie do rolady śląskiej, czy do zrazów. Warto zrobić sobie, szybko się robi i bardzo prosto.


 


.




Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana( około 150 gram)
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka wody
  • sól


Wykonanie:


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy przestygną, można też użyć takie z poprzedniego dnia z obiadu, zmielić przez maszynkę lub przetrzeć. Przełożyć do miseczki, wyjąć 1/4 część, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i łyżkę mąki pszennej, dołożyć wyjętą część ziemniaków i zagnieść ciasto. Ja robię kluski śląskie bez jajka, jeśli ciasto jest za gęste dodaję łyżeczkę wody. Z ciasta robić okrągłe kluski, w każdym dziurkę. Kluski śląskie nie mogą leżeć, bo robią się rzadkie, dlatego trzeba je od razu gotować w lekko osolonej wodzie. Wrzucać kluski na wrzącą wodę, gdy wszystkie wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5 minut. Odcedzić i podawać do mięsa, gulaszu, czy nawet tylko z sosem pieczarkowym.

5 września 2020

Jabłka na szarlotkę w słoikach

Jabłka na szarlotkę warto zrobić teraz, gdy jabłek jest dużo. Najlepsze są odmiany jabłek kwaśnych takich jak Antonówka, lub Szara Reneta, ale mogą być też jabłka mieszane. W zimnie przygotowanie szarlotki będzie szybkie, a i naleśniki z takim musem jabłkowym są bardzo smaczne.


Składniki:

  • 5 kg jabłek Antonówki
  • cukier do smaku ale około 100 gram na kilogram jabłek
  • cynamon

Wykonanie:
Jabłka umyć i obrać, odrzucając nadpsute. Można jabłka pokroić drobno, ja jednak zawsze trę je na tarce o dużych oczkach, dlatego że równo się smażą i szybko. Do dużego garnka włożyć  starte jabłka dodać pół szklanki cukru i zostawić na pół godziny, aż puszczą sok. Jabłka zagotować mieszając co chwilę, aby się nie przypaliły, zmniejszyć grzanie, dusić wolno, mieszając co jakiś czas około pół godziny. Dodać cukier,  nie daję dużo cukru, zawsze można dosłodzić później, jeśli bardzo kwaśne jabłka, daję 100 gram cukru na kilogram jabłek, jeśli nie są bardzo kwaśne to mniej. Dusić jabłka jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści, na koniec dodać cynamon. Jabłka nakładać do wyparzonych słoików, starać się usunąć powietrze z jabłek,  po prostu uderzam ręką w dno słoika, zakręcić i można postawić do góry dnem i przykryć kocykiem. Ja dla pewności jednak pasteryzuję, słoiki litrowe z gorącym musem jabłkowym wkładam do garnka ze ściereczką na dnie, i zalewam gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików, pasteryzuję od zagotowania wody 30 minut.

4 września 2020

Sos pomidorowy na zimę

 Sos pomidorowy na zimę, pyszny, gęsty, słodko-kwaśny, ale nie za ostry, idealny do makaronu, ryżu czy kaszy. Dodatek smażonego mięsa mielonego czy piersi z kurczaka podniesie jeszcze kaloryczność sosu, ale samym sosem też można się najeść.


Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg obranej cukinii
  • 800 gramów papryki czerwonej
  • 800 gramów cebuli
  • 400 gramów śliwek węgierek
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 główka czosnku
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1/3 szklanki octu
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć  obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w kostkę lub plasterki. Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić tak jak pomidory. Wszystkie warzywa włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować pół godziny. Śliwki najlepiej dojrzałe,ale twarde, wypestkować i pokroić w drobną kostkę, dodać do sosu i wszystko razem dusić jeszcze pół godziny. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kosteczkę, a ananasy odsączyć z syropu i pokroić tak samo. Przełożyć do sosu, dodać wszystkie przyprawy: cukier, sól, przeciśnięte ząbki czosnku, pieprz, paprykę, ocet, musztardę, majeranek, wszystko gotować jeszcze 30-35 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w soku z ananasa i wlać do sosu. Wszystko gotować 2 minuty. Słoiki wyparzyć, sos nałożyć do słoików, zakręcić i wstawić do pasteryzacji. Do dużego garnka włożyć na dno ściereczkę i nalać gorącą wodę , bo sos jest gorący, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzować od zagotowania wody 35-40 minut.

2 września 2020

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i pianką

Sezon na śliwki w pełni, dlatego nie może zabraknąć ciasta. Moje ulubione ciasto to ciasto drożdżowe ze śliwkami, najlepiej węgierkami, przykryte pyszną pianką z białek, bardzo smaczne, ma jedną wadę: znika bardzo szybko.


Składniki:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka oleju
  • 50 gram drożdży
  • 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • sól
  • 500 gram śliwek

Pianka:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego


Wykonanie:


Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, dodać pół łyżeczki cukru i trochę mleka, rozrobić i zostawić, aby podrosły. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka i wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać ręką, lub w mikserze planetarnym, rozpuścić masło, ale nie może być gorące, dodać do ciasta wraz z olejem, wyrabiać, aż cisto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją wielkość. Śliwki najlepiej jak nie są bardzo miękkie, umyć i wypestkować. Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej formy 25 x 35 cm, poukładać śliwki, przecięciem do góry, przykryć ściereczką i zostawić jeszcze, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika 170- 175 stopni, góra-dół grzanie, na 35 minut. Białka ubić, dodając po trochu cukier, na koniec delikatnie wymieszać z budyniem. Sprawdzić ciasto, czy już jest prawie upieczone patyczkiem, jeśli tak, wyłożyć pianę na cisto i piec jeszcze 10 minut, zmniejszając temperaturę na 160 stopni.  


1 września 2020

Sałatka z kapusty i warzyw bez octu

Sałatka z kapusty białej kiszona z dodatkiem warzyw: buraków, cebuli, pietruszki, marchwi, bardzo zdrowa,  idealna do ryby czy mięsa. Większość sałatek na zimę jest z dodatkiem cukru, octu czy oleju, ta zaś ma tą zaletę, że oprócz warzyw i soli nie ma nic więcej, a słodycz dają buraki i marchew.


Składniki:

  • 4 kg kapusty białej
  • 1 kg marchwi
  • 250 gram buraków
  • 100 gram selera korzenia
  • 100 gram cebuli
  • 100 gram pora
  • 50 gram soli

Wykonanie:


Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować i przełożyć do większej miski. Cebulę i białą część pora, obrać i pokroić w półplasterki. Marchew, pietruszkę, buraki, seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa przełożyć do kapusty, dodać sól, wymieszać i zostawić na 2 godziny. Przygotować garnek gliniany, lub emaliowany, wyparzyć wrzącą wodą, układać sałatkę ubijając ją tak, jak kapustę do kiszenia. Całość sałatki przykryć talerzykiem i obciążyć, aby sok był na wierzchu. Tak przygotowana sałatka ma stać 4-5 dni, codziennie trzeba ją przebić drewnianą rączką od łyżki, aby pozbyć się gazów, inaczej sałatka może być gorzka. Słoiki umyć, wyparzyć, nakładać kapustę, upychając ją, sok ma być na wierzchu. Słoiki z sałatką wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotować, zmniejszyć grzanie i pasteryzować 10 minut. Pasteryzujemy po to, aby kapusta już przestała kisnąć, jest bardzo smaczna i gotowa do podania, jedynie można dodać starte jabłko. Z porcji tej wyszło 9 słoików od dżemu, i słoik pysznego soku.