Leczo z cukinii to bardzo szybkie i smaczne danie. Cukinia jest dostępna prawie cały rok, ale teraz jest najlepsza, dlatego powinno się jeść jej jak najwięcej. Pyszne danie jednogarnkowe, możemy jeść je z chlebem, ale też z ryżem czy makaronem.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 4- 5 pomidorów
- 200 gram dobrej kiełbasy
- 100 gram boczku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- majeranek
- pieprz
- sól
- papryka ostra
Wykonanie:
Cukinię jeśli młoda, umyć nie obierać tylko pokroić w kostkę, starszą trzeba obrać, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki. Na patelni dużej rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, nie rumienić, cebula ma zmięknąć, dodać cukinię i mieszając smażyć na wolnym grzaniu, aż trochę zmięknie, dodać paprykę, a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Jeśli sosu jest za mało, można podlać wodą. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na małej patelni, dodać do leczo, doprawić też do smaku przyprawami solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki.