Początek jesieni

1 sierpnia 2020

Zupa ze świeżych pomidorów

Sezon na pomidory w pełni, dlatego dziś zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, bardzo aromatyczna, smaczna i zdrowa. Ugotowana na kurczaku takim z wolnego wybiegu, lub rosole, z mnóstwem świeżych warzyw, z makaronem domowym, zaprawiona śmietaną, najlepsza teraz.


Składniki:

  • 500 gram mięsa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 opalona cebula
  • liść pora
  • nać selera
  • świeży lubczyk
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • 1 kg pomidorów
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielski
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso z kurczaka umyć, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać przyprawy i wolno gotować tak jak rosół. Dodać obrane warzywa, opaloną cebulę i zielone liście warzyw. Pomidory sparzyć gotowaną wodą, obrać ze skórki i pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone pomidory i dusić, aż będą miękkie, potem je zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać do zupy. Wszystko razem chwilę pogotować, mąkę rozrobić z wodą i zaprawić zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać śmietanę, zagotować i posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać z makaronem swojskim, ryżem lub makaronem kupnym. Makaron domowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz