Sezon na pomidory w pełni, dlatego dziś zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, bardzo aromatyczna, smaczna i zdrowa. Ugotowana na kurczaku takim z wolnego wybiegu, lub rosole, z mnóstwem świeżych warzyw, z makaronem domowym, zaprawiona śmietaną, najlepsza teraz.
Składniki:
- 500 gram mięsa z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 opalona cebula
- liść pora
- nać selera
- świeży lubczyk
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki
- 1 kg pomidorów
- 5 łyżek śmietany 30%
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziela angielski
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso z kurczaka umyć, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać przyprawy i wolno gotować tak jak rosół. Dodać obrane warzywa, opaloną cebulę i zielone liście warzyw. Pomidory sparzyć gotowaną wodą, obrać ze skórki i pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone pomidory i dusić, aż będą miękkie, potem je zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać do zupy. Wszystko razem chwilę pogotować, mąkę rozrobić z wodą i zaprawić zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać śmietanę, zagotować i posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać z makaronem swojskim, ryżem lub makaronem kupnym. Makaron domowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz