Początek jesieni

25 sierpnia 2020

Zupa jarzynowa ze śmietaną

Zupa jarzynowa najlepiej smakuje w lecie, kiedy warzywa są pełne smaku, prosto z działki, za to zimą możemy zrobić ją z warzyw mrożonych. Jarzynowa to przede wszystkich warzywa: marchew, kalafior, fasolka szparagowa, kalarepka, ziemniaki itd., dlatego nie powinno tej zupy zabraknąć w naszym jadłospisie.


Składniki:

  • 400 gram mięsa z drobiu
  • pół kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepka mała
  • garść fasolki szparagowej
  • kawałek selera
  • 2 łyżki groszku zielonego
  • por
  • natka pietruszki
  • pomidor
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:
Mięso umyć, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i wolno gotować. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Do zupy dodać marchew, pietruszkę i seler. Jak mięso prawie miękkie, dodać kalafior podzielony na różyczki, fasolkę, ziemniaki i kalarepkę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać groszek zielony. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę, trzeba ją zahartować tzn. najpierw wlać do śmietany trochę zupy i dodać to do garnka. Całość posypać zieloną natką pietruszki lub koperkiem. Do zupy jarzynowej możemy dodać więcej warzyw np. brukselkę czy pokrojoną kapustę, takie jakie lubimy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz