Zupa jarzynowa najlepiej smakuje w lecie, kiedy warzywa są pełne smaku, prosto z działki, za to zimą możemy zrobić ją z warzyw mrożonych. Jarzynowa to przede wszystkich warzywa: marchew, kalafior, fasolka szparagowa, kalarepka, ziemniaki itd., dlatego nie powinno tej zupy zabraknąć w naszym jadłospisie.
- 400 gram mięsa z drobiu
- pół kalafiora
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kalarepka mała
- garść fasolki szparagowej
- kawałek selera
- 2 łyżki groszku zielonego
- por
- natka pietruszki
- pomidor
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki śmietany kremówki 30%
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i wolno gotować. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Do zupy dodać marchew, pietruszkę i seler. Jak mięso prawie miękkie, dodać kalafior podzielony na różyczki, fasolkę, ziemniaki i kalarepkę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać groszek zielony. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę, trzeba ją zahartować tzn. najpierw wlać do śmietany trochę zupy i dodać to do garnka. Całość posypać zieloną natką pietruszki lub koperkiem. Do zupy jarzynowej możemy dodać więcej warzyw np. brukselkę czy pokrojoną kapustę, takie jakie lubimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz