Soczysty filet z piersi z kurczaka z warzywami, idealne lekkie, smaczne danie na obiad czy kolację, a nawet dla niespodziewanych gości. Warzywa mogą być różne, kalafior, cukinia, papryka, marchew, ważne aby było kilka rodzajów i dużo. Przepis prosty, a danie szybko się przyrządza.
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 kalafiora
- 1 papryka czerwona
- garść fasolki szparagowej
- 2-3 pomidory
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- olej
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paseczki, dodać zioła, sos sojowy i łyżeczkę oleju, wymieszać i zostawić na pół godziny w lodówce, aby mięso się marynowało. Warzywa umyć i obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paseczki na zapałkę, cebulę w plasterki, cukinię w kostkę, a fasolkę na mniejsze kawałki. Kalafior podzielić na różyczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i zamarynowaną pierś i obsmażyć z każdej strony, przełożyć do rondla. Na pozostały tłuszcz włożyć marchew, pietruszkę i krótko smażyć i przełożyć na mięso, dodać kalafior i fasolkę. Na patelnię wlać szklankę wody, zagotować i zalać warzywa z mięsem, dusić na małym grzaniu 5 minut, dodać cukinię. Pomidory sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, pokroić na cząstki i dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jak warzywa miękkie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Warzywa z piersią z kurczaka podawać z dodatkiem ryżu, kaszy lub z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz