Początek jesieni

2 sierpnia 2020

Szarlotka

Szarlotka pyszne ciasto z jabłkami, pachnące cynamonem, szybkie i proste. Przepis prosty, każdy sobie z nim poradzi. Mięciutkie, pyszne ciasto i smażone jabłka, zadowolą każde podniebienie. Nie za słodkie, na każdą okazję i do herbaty.


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  •  kostka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • cukier do smaku
  • cynamon

Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Do miseczki wbić żółtko, dodać śmietanę, olej, cukier i dokładnie wymieszać, dodać  do mąki z masłem i zagnieść, ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę, a resztę zamrozić. Przygotować jabłka, obrać je, drobno pokroić, lub zetrzeć na tarce i przesmażyć chwilę dodając cukru do smaku, na koniec dodać 1 łyżeczkę cynamonu i budyń w proszku. Można użyć mus z jabłek zrobiony w słoikach, wtedy dodać tylko budyń i wymieszać. Ciasto na formie posmarować białkiem, dzięki temu ciasto nie będzie ciągnęło wilgoci od jabłek, wyłożyć usmażone jabłka, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta na tarce o dużych otworach. Piec 50-55 minut w temperaturze 175-180 stopni. Posypać ciasto cukrem pudrem. Szarlotka mazowiecka

14 komentarzy: