Szarlotka pyszne ciasto z jabłkami, pachnące cynamonem, szybkie i proste. Przepis prosty, każdy sobie z nim poradzi. Mięciutkie, pyszne ciasto i smażone jabłka, zadowolą każde podniebienie. Nie za słodkie, na każdą okazję i do herbaty.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- kostka masła
- 3 łyżki śmietany
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- cukier do smaku
- cynamon
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Do miseczki wbić żółtko, dodać śmietanę, olej, cukier i dokładnie wymieszać, dodać do mąki z masłem i zagnieść, ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę, a resztę zamrozić. Przygotować jabłka, obrać je, drobno pokroić, lub zetrzeć na tarce i przesmażyć chwilę dodając cukru do smaku, na koniec dodać 1 łyżeczkę cynamonu i budyń w proszku. Można użyć mus z jabłek zrobiony w słoikach, wtedy dodać tylko budyń i wymieszać. Ciasto na formie posmarować białkiem, dzięki temu ciasto nie będzie ciągnęło wilgoci od jabłek, wyłożyć usmażone jabłka, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta na tarce o dużych otworach. Piec 50-55 minut w temperaturze 175-180 stopni. Posypać ciasto cukrem pudrem. Szarlotka mazowiecka
W jakiej postaci ma być białko do smarowania spodu? Ma być ubite?
OdpowiedzUsuńNie trzeba ubijać, zwykłe białko z jajka bez żółtka.
UsuńSmaki dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńNa jaki rozmiar blachy jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńForemka 25 na 40 cm
Usuńczy masło można zastąpić margaryną
OdpowiedzUsuńMożna Kasią, chociaż na maśle jest lepsza, pozdrawiam!
UsuńCzy jabłka mają być wystudzone?
OdpowiedzUsuńTak, najlepiej jak są zimne.
UsuńKostka masła to 200g czy 250g ?
OdpowiedzUsuń200 gramów masła, pozdrawiam!
UsuńJaka duża forma
Usuń20 na 40 cm.
UsuńJaka Śmietana?
OdpowiedzUsuń