Początek jesieni

13 sierpnia 2020

Surówka z marchwi i jabłka

Marchewka najzdrowsza jest na surowo i w takiej postaci najlepiej smakuje. Surówka z marchwi z tartym jabłkiem i odrobiną miodu, zakwaszona sokiem z cytryny, pasuje do każdego rodzaju mięsa, ale też i do dań wegetariańskich.  Bardzo prosta w wykonaniu, tania i dostępna całym rokiem, często gości u mnie na stole. Idealna nawet dla małych dzieci.


Składniki:


  • 2-3 duże marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina soli
  • 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy

Wykonanie:
Marchew, najlepiej taką ze swojej działki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do salaterki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do marchewki i polać sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Surówkę wymieszać z odrobiną soli, dodać miód, jeśli jabłka są kwaśne można dać trochę więcej miodu i olej lniany, albo oliwa. Marchew i jabłka puszczą sok, surówka będzie soczysta, pyszna i co najważniejsze zdrowa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz