Sos słodko-kwaśny idealny do makaronu, ryżu czy kaszy, pyszny sam, ale można dodać do niego podsmażone kawałki z piersi z kurczaka, lub mięso mielone podsmażone. Sos jest dość ostry, na bazie pomidorów, cukinii, cebuli i papryki. Przepis nie jest skomplikowany, a zapas sosu na zimę przyda się na szybki, smaczny obiad.
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg obranej cukinii
- 3 duże papryki
- 1 kg cebuli
- 1 puszka ananasów w syropie
- 2 łyżki soli
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 szklanki cukru
- 100 ml octu 10 %
- 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 1 płaska łyżeczka curry
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w kostkę, w taką samą kostkę pokroić obraną i wydrążoną cukinię. Wszystko przełożyć do większego garnka i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając 50 minut. Ananasa odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Gdy sos się ugotuje dodać paprykę, dusić 10 minut, dodać ananasa i wszystkie przyprawy, a czosnek przecisnąć przez praskę. Przed dodaniem chili spróbować sos, sprawdzić czy nie za ostry, jeśli dla nas za ostry, nie dodawać chili. Gotować sos wolno 20 minut, mąkę rozmieszać z sokiem z ananasów, wlać do sosu i zagotować. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Gorący sos wkładać do słoików, zakręcić i pasteryzować od zagotowania przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz