Początek jesieni

30 sierpnia 2020

Sałatka z ogórków świeżych do obiadu

Sałatka z ogórków świeżych do obiadu, bardzo dobra, nie jest to znana wszystkim mizeria ze śmietaną. Ogórki pokrojone w słupki, z pysznym sosem z dodatkiem koperku, natki pietruszki. Idealna sałatka dla osób, które nie mogą jeść śmietany.


Składniki:

  • 500 gram ogórków świeżych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2  łyżeczki soku z cytryny
  • zielona natka pietruszki
  • zielony koperek

Wykonanie:
Ogórki obrać, pokroić na słupki 4 cm długości, posypać solą do smaku. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki, wymieszać. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do ogórków. Zostawić na 10 minut, aby ogórki puściły sok. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Do sałatki dodać olej, sok z cytryny i cukier do smaku. Na koniec dodać po jednej łyżce zielonej natki i koperku, sałatkę wymieszać i podawać do drugiego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz