Sałatka z ogórków świeżych do obiadu, bardzo dobra, nie jest to znana wszystkim mizeria ze śmietaną. Ogórki pokrojone w słupki, z pysznym sosem z dodatkiem koperku, natki pietruszki. Idealna sałatka dla osób, które nie mogą jeść śmietany.
- 500 gram ogórków świeżych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- zielona natka pietruszki
- zielony koperek
Wykonanie:
Ogórki obrać, pokroić na słupki 4 cm długości, posypać solą do smaku. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki, wymieszać. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do ogórków. Zostawić na 10 minut, aby ogórki puściły sok. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Do sałatki dodać olej, sok z cytryny i cukier do smaku. Na koniec dodać po jednej łyżce zielonej natki i koperku, sałatkę wymieszać i podawać do drugiego dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz