Sałatka na zimę z ogórków i zielonej pietruszki, z dodatkiem marchewki, cebuli i cukinii, słodko-kwaśna, idealna do obiadu i do kanapek. Robię tą sałatkę już od dawna, jest bardzo smaczna i nie za ostra.
- 3 kg ogórków
- 1 kg cukinii obranej
- 500 gram marchwi
- 4 duże cebule
- garść zielonej natki pietruszki
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Marchew obrać, umyć pokroić na krążki i krótko obgotować. Ogórki obrać, pokroić w plasterki i przełożyć do miski. Cukinię obrać i wydrążyć, pokroić na plasterki, dodać do ogórków razem z obraną i pokrojoną w plasterki cebulą. Sałatkę posypać solą i zostawić na 3 godziny, aby warzywa puściły sok. Pietruszkę drobno posiekać. Warzywa odsączyć z zalewy, dodać pietruszkę, obgotowaną marchewkę i wymieszać. Składniki zalewy zagotować i wlać do sałatki, wymieszać i zostawić na pół godziny. Przygotować słoiki, wyparzyć, wkładać sałatkę, upychając, aby pozbyć się powietrza. Zakręcić słoiki i pasteryzować od zagotowania 20 minut. Sałatka z cukinii na zimę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz