Sałatka warzywna, bardzo kolorowa, z kapustą, ogórkiem, cebulą i cukinią przypomni nam lato w zimnie, pięknie się prezentuje na stole i jest bardzo smaczna. Może być dodatkiem do drugiego dania lub do kanapek.
- 500 gram kapusty
- 500 gram marchwi
- 500 gram ogórków
- 500 gram cebuli
- 500 gram pomidorów
- 500 gram cukinii
- 2 łyżki soli kamiennej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wykonanie:
Warzywa obrać i umyć. Ogórki, cebulę pokroić w plasterki, a cukinię wydrążyć i pokroić w półplasterki. Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach, a kapustę drobno poszatkować. Wszystkie warzywa na sałatkę włożyć do miski i zasypać solą, wymieszać i zostawić na godzinę, aby zmiękły. Gdy warzywa zmiękną, odcisnąć powstały sok. Do garnka wlać olej i cukier, dodać odciśnięte warzywa i zagotować, mieszać co chwilę, zmniejszyć grzanie i dusić wolno 20 minut. Pomidory, najlepiej Lima, sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na cząstki, dodać do sałatki, zagotować i dodać ocet, zagotować. Słoiki i zakrętki, wyparzyć, nakładać gorącą sałatkę ugniatając, aby pozbyć się powietrza, zakręcić i stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem. Tej sałatki nie trzeba pasteryzować, ale należy sprawdzić, czy wszystkie słoiki się zamknęły.
Ile mniej więcej słoików wychodzi???
OdpowiedzUsuńTo zależy od wielkości słoików, mnie wyszło 10 słoików takich jak na zdjęciu.
Usuń