Przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów, pyszny na zupę, ale też do sosu, lub można go wykorzystać do innych dań, a nawet po prostu go wypić. Teraz gdy pomidory są najlepsze, możemy je przerabiać, a przepis jest banalnie bardzo prosty, tak robiła moja babcia i mama, sprawdzony przez wiele lat, za to zupa z takiego domowego przecieru pomidorowego jest najlepsza.
- 4 kg pomidorów
- 1 łyżka soli kamiennej
- 3-4 gałązki lubczyku
Wykonanie:
Pomidory najlepiej Bycze serca, lub Lima, ale mogą być mieszane, wymyć, pokroić na ćwiartki usunąć szypułki i zmielić przez maszynkę do mięsa. Można pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, ale gdy zmielimy skórka nie jest wyczuwalna, a smak jest lepszy. Taki przecier pomidorowy wlewamy do garnka i gotujemy, zmniejszmy grzanie, dodajemy sól i lubczyk, chwilę dusimy. Gorący przecier wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i przykrywamy kocykiem, Niech tak stoi, aż wystygnie. Sprawdzamy, czy wszystkie słoiki się zamknęły, muszą być wklęsłe nakrętki i wynosimy w chłodne miejsce.
Super👌
OdpowiedzUsuńTak zrobię,na początku mieliłam że skórką,później zdejmowałam,ale niecwiedziałam że skórka ma znaczenia w smaku😉i mniej roboty
OdpowiedzUsuńCzy zrobi dużą różnicę, jeśli pomidory się zmiksuje ?
OdpowiedzUsuńMożna zmiksować będzie tak samo dobry.
UsuńKroje na połowę pomidory, piekę w piekarniku 180°<ok 50 min na 3 blachach,później blenduje i przecieram przez sito ,gęsta masa wychodzi ,wkładam w słoiki i pasteryzuję 20 min,pomidory na blasze solę i polewam olejem
Usuńa mozna pomidory przepuscic w wyciskarce woloobrotowej?
OdpowiedzUsuńMożna, trzeba po prostu je rozdrobnić.
Usuńpokroć na mniejsze części i do wyciskarki tak mam to rozumieć :rozdrobnić"?
UsuńTak, pokroić na części.
UsuńMożna pokroić zagotować i zblendiwac?bez spazania?
OdpowiedzUsuńTak, ze skórką mają więcej aromatu, w przepisie są robione ze skórką.
UsuńLubczyk też zmiksowac mozna
OdpowiedzUsuń