Pomidorów na zimę pasteryzuję bardzo dużo, robię przeciery, sosy, ale także takie szybkie, dla zapracowanych. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a pomidory do tego najlepiej nadają się te podłużne Lima, ilość nie ma znaczenia, gdyż składniki są na słoik, można zrobić z kilograma czy z pięciu kilogramów pomidorów.
- pomidory Lima twarde
- słoiki 500 ml
- 1 płaska łyżeczka soli kamiennej
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Pomidory dokładnie umyć, odrzucić popsute, zostawić na sicie aby obeschły. Słoiki półlitrowe, mogą być też i litrowe, dokładnie umyć i wyparzyć, wytrzeć do sucha, tak samo zrobić z zakrętkami. Pomidory przekroić na pół, i układać w słoikach jedne przy drugich, przekrojoną częścią do dołu. Delikatnie je upychać, ale nie gnieść. Do każdego słoika dodać płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki oliwy, jeśli słoik większy, zwiększyć odpowiednio ilość soli. Słoiki z pomidorami zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego ścierką, zalać do 3/4 wysokości słoików wodą, zagotować, zmniejszyć grzanie i pasteryzować 40 minut. Zostawić jeszcze na trochę w garnku. Jeśli sól się nie rozpuści, delikatnie obracać słoikiem, aby się rozpuściła. Po pasteryzacji ilość pomidorów zmniejszy się, jest to normalne. Pomidory można wykorzystać do sosu, skórka z nich schodzi sama, albo zmiksować na zupę, lub położyć na kanapki takie prosto ze słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz