Początek jesieni

16 sierpnia 2020

Placki z cukinii i ziemniaków z sosem tzatziki

Chrupiące placki z tartej cukinii i ziemniaków, z cebulą, podane z sosem  tzatziki, pyszne, idealne na obiad czy kolację. W sezonie robię je często, a sos podkręca ich smak. Cukinia sama jest raczej słodka, dodatek ziemniaków i cebuli dodaje jej ostrości.


Składniki:

  • 1 cukinia o wadze 300 gram
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

  • 1 duży świeży ogórek
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • sól
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • świeża mięta

Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach razem z obraną cebulą. Cukinię połączyć z ziemniakami, odlać nadmiar soku, dodać jajka, mąkę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest za rzadkie należy dosypać trochę mąki. Z ciasta smażyć okrągłe placki na oleju z każdej strony, aż będą rumiane. Przygotować sos tzatziki: ogórek zetrzeć na tarce o dużych otworach i posolić, zostawić, aby puścił sok. Po chwili odcisnąć dokładnie sok z ogórka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i dokładnie wymieszać. Można dodać świeżego koperku lub mięty. Gorące placki z cukinii podawać z sosem tzatziki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz