Chrupiące placki z tartej cukinii i ziemniaków, z cebulą, podane z sosem tzatziki, pyszne, idealne na obiad czy kolację. W sezonie robię je często, a sos podkręca ich smak. Cukinia sama jest raczej słodka, dodatek ziemniaków i cebuli dodaje jej ostrości.
- 1 cukinia o wadze 300 gram
- 3 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 1 duży świeży ogórek
- 1 -2 ząbki czosnku
- sól
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- świeża mięta
Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach razem z obraną cebulą. Cukinię połączyć z ziemniakami, odlać nadmiar soku, dodać jajka, mąkę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest za rzadkie należy dosypać trochę mąki. Z ciasta smażyć okrągłe placki na oleju z każdej strony, aż będą rumiane. Przygotować sos tzatziki: ogórek zetrzeć na tarce o dużych otworach i posolić, zostawić, aby puścił sok. Po chwili odcisnąć dokładnie sok z ogórka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i dokładnie wymieszać. Można dodać świeżego koperku lub mięty. Gorące placki z cukinii podawać z sosem tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz