Początek jesieni

3 sierpnia 2020

Leczo z papryką i cukinią do słoików

Leczo nie jest polską potrawą, ale zagościło na naszych stołach na dobre. Teraz kiedy jest sezon na warzywa, warto zrobić je do słoików, a potem mamy gotowy obiad czy kolację. Leczo robię z papryki, pomidorów, cukinii i cebuli. To podstawowe składniki, a oprócz tego przyprawy.



Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cukinii
  • 500 gram cebuli
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • pęczek zielonej natki pietruszki



Wykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki nierdzewnym nożem. Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć i usunąć pestki, pokroić w paseczki. Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w plastry i przesmażyć na oleju, następnie dodać paprykę, podusić, cukinię i na koniec pomidory, przyprawić do smaku i dusić 15 minut.  Dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki, gorące leczo przełożyć do wyparzonych słoików, 2 cm poniżej brzegów słoika, zakręcić i pasteryzować 30-40 minut od chwili zagotowania. Takie leczo można wzbogacić potem pieczarkami, zieloną pietruszką, czy startym jabłkiem, nie może też zabraknąć dobrej kiełbasy czy boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz