Leczo nie jest polską potrawą, ale zagościło na naszych stołach na dobre. Teraz kiedy jest sezon na warzywa, warto zrobić je do słoików, a potem mamy gotowy obiad czy kolację. Leczo robię z papryki, pomidorów, cukinii i cebuli. To podstawowe składniki, a oprócz tego przyprawy.
Składniki:- 1 kg pomidorów
- 1 kg papryki
- 1 kg cukinii
- 500 gram cebuli
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra
- pęczek zielonej natki pietruszki
Wykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki nierdzewnym nożem. Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć i usunąć pestki, pokroić w paseczki. Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w plastry i przesmażyć na oleju, następnie dodać paprykę, podusić, cukinię i na koniec pomidory, przyprawić do smaku i dusić 15 minut. Dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki, gorące leczo przełożyć do wyparzonych słoików, 2 cm poniżej brzegów słoika, zakręcić i pasteryzować 30-40 minut od chwili zagotowania. Takie leczo można wzbogacić potem pieczarkami, zieloną pietruszką, czy startym jabłkiem, nie może też zabraknąć dobrej kiełbasy czy boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz