Cukinię można przygotować na wiele sposobów, na ostro w sałatce, jako dodatek do lecza, faszerowaną, ale bardzo dobra jest na słodko, jako dodatek do ciast i deserów. Cukinia na słodko smakuje jak ananas, przepis jest prosty i dosyć szybki.
Składniki:
- 2 kg obranej cukinii
- 600 gram cukru
- 3 szklanki wody
- 2 cytryny
Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć nasiona, umyć i pokroić w plastry lub w kostkę. Cytryny sparzyć i dokładnie umyć. Z jednej cytryny skórkę cienko obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować syrop z cukru, wody z sokiem z cytryn i skórką cytrynową. Na wrzący syrop wrzucić cukinię, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5-8 minut, aż będzie szklista. Cukinię włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem.
A czy zamiast cukru sprawdzi się ksylitol lub etyrol?
OdpowiedzUsuńNie wiem, zawsze robiłam z cukrem.
UsuńA czy nie trzeba dodać aromatu ananasowego?
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam aromatu, wystarczy skórka ze świeżej cytryny.
Usuń