Ciasto kruche z jabłkami pokrojonymi na ósemki, przykryte budyniem i kokosową posypką, bardzo dobre. Idealne na spotkania z przyjaciółmi, imprezy czy święta, ale też do niedzielnej kawki. Ciasto bardzo proste.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 gram masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
- 3 budynie waniliowe na 1/2 l mleka
- 1 litr mleka
- 1 czubata łyżka cukru
- 4- 5 jabłek
Polewa kokosowa:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 gram wiórek kokosowych
- 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto, rozłożyć je na wysmarowaną tłuszczem foremkę 25x35 cm. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, wydrążyć nasiona i rozłożyć na cieście. Budynie rozrobić w szklance mleka, resztę mleka z cukrem zagotować, wlać budyń, zagotować i od razu wylać na ciasto z jabłkami. Dwa białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i dodać żółtka, masło rozpuszczone i wiórki kokosowe. Ciasto z jabłkami i budyniem polać polewą kokosową. Piekarnik nagrzać góra-dół do temperatury 175-180 stopni i piec ciasto 50- 55 minut. Zamiast wiórek kokosowych można dodać płatki migdałowe.
Trochę nie rozumiem ile mleka? Ile budyni? Skoro 3 budynie na pół litra mleka, to trzeba ich 6? W przepisie jest litr mleka
OdpowiedzUsuńBudynie w sprzedaży są na pół litra i na 3/4 litra, dlatego jest napisane że trzeba kupić 3 budynie mniejsze na pół litra mleka, a gotuje je się w litrze mleka.
UsuńTo są 3 budynie ale ugotować je w 1 litrze
UsuńTak, kupić budynie takie na 1/2 litra i ugotować je w litrze mleka.
Usuń