Ciasto Redlinka to ciasto kakaowe z paskami masy serowej, pyszne, wilgotne, nie za słodkie. Połączenie sera z ciastem kakaowym jest bardzo udane, ładnie się prezentuje, można podać go w upał i w zimne dni. Przepis jest bardzo prosty, z tych co to: ,,wszystko do miski i wymieszać" i dosyć tani.
.
Masa serowa:
- 500 gram mielonego sera
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- 1 czubata łyżka budyniu waniliowego
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżka dżemu
- 1,5 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- tłuszcz do posmarowania formy
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Foremkę większą 25 x 35 lub nawet 40 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto kakaowe. Ser zmielić i dodać jajko, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać budyń, masę wyłożyć na ciasto łyżką robiąc 3 pasy takie jak redliny. Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 180 stopniach około 50- 55 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche. Można piec z termoobiegiem, ale to zależy od piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz