Andrut bez pieczenia to domowe wafelki przełożone powidłami, kremem kokosowym i biszkoptami. Szybki przepis na pyszny deser, idealny do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi, uwielbiany przez najmłodszych. Przepis jest bardzo prosty, każdy może taki Andrut sobie zrobić.
- 2 szklanki mleka
- 200 gram wiórek kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 słoik powideł, lub marmolady
- 1 wafle
- 1 paczka biszkoptów
Wykonanie:
Mleko z cukrem zagotować, gotować mieszając co chwilę, aż wyraźnie zgęstnieje, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i zostawić, aby wystygło. Zimną masę kokosową utrzeć z masłem. Wafel posmarować powidłami, ja miałam galaretkę porzeczkową zrobioną własnoręcznie, przykryć waflem. Posmarować połową kremu kokosowego, położyć biszkopty jeden przy drugim, posmarować resztą kremu, przykryć waflem, posmarować powidłami i przykryć waflem. Schować na dwie godziny do lodówki, obciążyć z góry deseczką, aby andrut się scalił. Jeśli wafle są cienkie, takie miałam ja, można posmarować powidłami dwa wafle na dole i dwa na górze,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz