Początek jesieni

30 sierpnia 2020

Sałatka z ogórków świeżych do obiadu

Sałatka z ogórków świeżych do obiadu, bardzo dobra, nie jest to znana wszystkim mizeria ze śmietaną. Ogórki pokrojone w słupki, z pysznym sosem z dodatkiem koperku, natki pietruszki. Idealna sałatka dla osób, które nie mogą jeść śmietany.


Składniki:

  • 500 gram ogórków świeżych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2  łyżeczki soku z cytryny
  • zielona natka pietruszki
  • zielony koperek

Wykonanie:
Ogórki obrać, pokroić na słupki 4 cm długości, posypać solą do smaku. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki, wymieszać. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do ogórków. Zostawić na 10 minut, aby ogórki puściły sok. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Do sałatki dodać olej, sok z cytryny i cukier do smaku. Na koniec dodać po jednej łyżce zielonej natki i koperku, sałatkę wymieszać i podawać do drugiego dania.

28 sierpnia 2020

Ciasto z jabłkami, budyniem i kokosem

Ciasto kruche z jabłkami pokrojonymi na ósemki, przykryte budyniem i kokosową posypką, bardzo dobre. Idealne na spotkania z przyjaciółmi, imprezy czy święta, ale też do niedzielnej kawki. Ciasto bardzo proste.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:

  • 3 budynie waniliowe na 1/2 l mleka
  • 1 litr mleka
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 4- 5 jabłek

Polewa kokosowa:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 gram wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki masła

Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto, rozłożyć je na wysmarowaną tłuszczem foremkę 25x35 cm. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, wydrążyć nasiona i rozłożyć na cieście. Budynie rozrobić w szklance mleka, resztę mleka z cukrem zagotować, wlać budyń, zagotować i od razu wylać na ciasto z jabłkami. Dwa białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i dodać żółtka, masło rozpuszczone i wiórki kokosowe. Ciasto z jabłkami i budyniem polać polewą kokosową. Piekarnik nagrzać góra-dół do temperatury 175-180 stopni i piec ciasto 50- 55 minut. Zamiast wiórek kokosowych można dodać płatki migdałowe.

25 sierpnia 2020

Zupa jarzynowa ze śmietaną

Zupa jarzynowa najlepiej smakuje w lecie, kiedy warzywa są pełne smaku, prosto z działki, za to zimą możemy zrobić ją z warzyw mrożonych. Jarzynowa to przede wszystkich warzywa: marchew, kalafior, fasolka szparagowa, kalarepka, ziemniaki itd., dlatego nie powinno tej zupy zabraknąć w naszym jadłospisie.


Składniki:

  • 400 gram mięsa z drobiu
  • pół kalafiora
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepka mała
  • garść fasolki szparagowej
  • kawałek selera
  • 2 łyżki groszku zielonego
  • por
  • natka pietruszki
  • pomidor
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:
Mięso umyć, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i wolno gotować. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Do zupy dodać marchew, pietruszkę i seler. Jak mięso prawie miękkie, dodać kalafior podzielony na różyczki, fasolkę, ziemniaki i kalarepkę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodać groszek zielony. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę, trzeba ją zahartować tzn. najpierw wlać do śmietany trochę zupy i dodać to do garnka. Całość posypać zieloną natką pietruszki lub koperkiem. Do zupy jarzynowej możemy dodać więcej warzyw np. brukselkę czy pokrojoną kapustę, takie jakie lubimy. 

24 sierpnia 2020

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem  smaczna, prosta, ale treściwa, idealna na kolację, czy posiłek do pracy. Bazą jest sałata, może być mieszana, rukola lub lodowa, z dodatkiem sosu czosnkowego i pomidorów, a także wędzony kurczak: pierś lub udko.


Składniki:
  • 100 gram sałaty 
  • 150 gram wędzonego kurczaka
  • 2-3 pomidory
  • 1/2 ogórka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżeczka mielonej czarnuszki
Sos:
  • 100 gram jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, i porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na talerz. Do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek i wymieszać, polać sałatę zostawiając trochę sosu. Ogórek obrać, pokroić w kostkę i posypać sałatę, dodać pokrojoną cebulę. Mięso z kurczaka pokroić bez skóry na paski, lub w kostkę i dodać do sałatki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, lub nie, pokroić na cząstki i wyłożyć na kurczaka. Resztą sosu delikatnie polać pomidory i posypać czarnuszką. 

22 sierpnia 2020

Kapusta kiszona w słoikach na zimę

Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa, dlatego  powinna być w każdym domu. Najlepiej ukisić ją w słoikach, lepiej się przechowuje. Kapusta jest bardzo dobra, może stać nawet 2 lata nic się nie dzieje. Stary przepis mojej babci. Pierwszego dnia kroimy kapustę cienko i wrzucamy partiami do dużej miski przesypując solą kamienną wymieszaną z nasionami kopru i utartą marchwią.



 Składniki:

  •  10 kg kapusty
  •  20 dkg soli
  • 2 dkg kopru 
  • 25 dkg marchwi
  • słoiki

Wykonanie:

Kapustę  dokładnie  obrać  z  nadpsutych  liści,  wykroić   głąby, umyć.  Drobno  poszatkować    na szatkownicy lub kroić nożem do dużej miski, przesypujemy ją  obraną  i  startą  na  tarce o  dużych otworach marchwią. Sól kamienną nie jodowaną wymieszać z nasionami kopru i  posypać  kapustę, wymieszać, a potem nakrywamy to ściereczką i zostawiamy do następnego dnia.Słoiki wymyć i wyparzyć.   Kapusta  przez  noc  zmniejszy swoją  ilość,  a  wytworzy  się sok. Kapustę wymieszać spróbować soku,  który się  wytworzył  jeśli mało słona to dosolić i najważniejsza sprawa:  wkładać warstwami do słoików i bardzo mocno ubijać, to dosyć ciężka praca, dlatego można zatrudnić męża. Zostawić 2 cm od nakrętki i od razu zakręcać i ustawić w naczyniu  (miska, czy foremka od ciasta ) tak musi stać 2  tygodnie  w  domu.  Ze słoików będzie  leciał sok i  tak musi być, dlatego trzeba  w czymś postawić słoiki. Po 2 tygodniach można kapustę wynieść w chłodne miejsce. Jeżeli nakrętki
 są dobre i kapusta dobrze ubita to może stać i 2 lata i jest dobra. Smacznego!

21 sierpnia 2020

Andrut bez pieczenia

Andrut bez pieczenia to  domowe wafelki przełożone powidłami, kremem kokosowym i biszkoptami. Szybki przepis na pyszny deser, idealny do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi, uwielbiany przez najmłodszych. Przepis jest bardzo prosty, każdy może taki Andrut sobie zrobić.


Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 200 gram wiórek  kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 słoik powideł, lub marmolady
  • 1 wafle 
  • 1 paczka biszkoptów

Wykonanie:
Mleko z cukrem zagotować, gotować mieszając co chwilę, aż wyraźnie zgęstnieje, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i zostawić, aby wystygło. Zimną masę kokosową utrzeć z masłem. Wafel posmarować powidłami, ja miałam galaretkę porzeczkową zrobioną własnoręcznie, przykryć waflem. Posmarować połową kremu kokosowego, położyć biszkopty jeden przy drugim, posmarować resztą kremu, przykryć waflem, posmarować powidłami i przykryć waflem. Schować na dwie godziny do lodówki, obciążyć z góry deseczką, aby andrut się scalił. Jeśli wafle są cienkie, takie miałam ja, można posmarować powidłami dwa wafle na dole i dwa na górze, 

20 sierpnia 2020

Pomidory w słoikach na zimę

Pomidorów na zimę pasteryzuję bardzo dużo, robię przeciery, sosy, ale także takie szybkie, dla zapracowanych. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a pomidory do tego najlepiej nadają się te podłużne Lima, ilość nie ma znaczenia, gdyż składniki są na słoik, można zrobić z kilograma czy z pięciu kilogramów pomidorów.


Składniki:

  • pomidory Lima twarde
  • słoiki 500 ml 
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek


Wykonanie:
Pomidory dokładnie umyć, odrzucić popsute, zostawić na sicie aby obeschły. Słoiki półlitrowe, mogą być też i litrowe, dokładnie umyć i wyparzyć, wytrzeć do sucha, tak samo zrobić z zakrętkami. Pomidory przekroić na pół, i układać w słoikach jedne przy drugich, przekrojoną częścią do dołu. Delikatnie je upychać, ale nie gnieść. Do każdego słoika dodać płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki oliwy, jeśli słoik większy, zwiększyć odpowiednio ilość soli. Słoiki z pomidorami zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego ścierką, zalać do 3/4 wysokości słoików wodą, zagotować, zmniejszyć grzanie i pasteryzować 40 minut. Zostawić jeszcze na trochę w garnku. Jeśli sól się nie rozpuści, delikatnie obracać słoikiem, aby się rozpuściła. Po pasteryzacji ilość pomidorów zmniejszy się, jest to normalne. Pomidory można wykorzystać do sosu, skórka z nich schodzi sama, albo zmiksować na zupę, lub położyć na kanapki takie prosto ze słoika.

18 sierpnia 2020

Sos słodko-kwaśny na zimę

Sos słodko-kwaśny idealny do makaronu, ryżu czy kaszy, pyszny sam, ale można dodać do niego podsmażone kawałki z piersi z kurczaka, lub mięso mielone podsmażone. Sos jest dość ostry, na bazie pomidorów, cukinii, cebuli i papryki. Przepis nie jest skomplikowany, a zapas sosu na zimę przyda się na szybki, smaczny obiad.


Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg obranej cukinii
  • 3 duże papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 2 łyżki soli
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 szklanki cukru
  • 100 ml octu 10 %
  • 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w kostkę, w taką samą kostkę pokroić obraną i wydrążoną cukinię. Wszystko przełożyć do większego garnka i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając 50 minut. Ananasa odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Gdy sos się ugotuje dodać paprykę, dusić 10 minut, dodać ananasa i wszystkie przyprawy, a czosnek przecisnąć przez praskę. Przed dodaniem chili spróbować sos, sprawdzić czy nie za ostry, jeśli dla nas za ostry, nie dodawać chili. Gotować sos wolno 20 minut, mąkę rozmieszać z sokiem z ananasów, wlać do sosu i zagotować. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Gorący sos wkładać do słoików, zakręcić i pasteryzować od zagotowania przez 25 minut.



17 sierpnia 2020

Ciasto z cukinii

Cukinia to ulubione moje warzywo, uniwersalne,  robię ją na ostro i na słodko. Ciasto z cukinii bardzo dobre, w smaku przypomina trochę piernik, pachnie cynamonem, jest wilgotne, pełne orzechów i rodzynek. Robi się to ciasto bardzo szybko, nie potrzeba wiele składników, a przepis jak prawie wszystkie u mnie stary.



Składniki:

  • 2 szklanki startej cukinii
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • garść orzechów
  • garść rodzynek

Wykonanie:


Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, najlepiej mikserem. Rodzynki zalać wrzącą wodą, a orzechy drobno posiekać. Do masy jajecznej dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach cukinię, orzechy i odsączone rodzynki, wymieszać. Przygotować foremkę u mnie 28 x 8 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra -dół, wstawić ciasto i piec 55- 60 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche. Gotowe ciasto z cukinii posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.czekoladową.

16 sierpnia 2020

Placki z cukinii i ziemniaków z sosem tzatziki

Chrupiące placki z tartej cukinii i ziemniaków, z cebulą, podane z sosem  tzatziki, pyszne, idealne na obiad czy kolację. W sezonie robię je często, a sos podkręca ich smak. Cukinia sama jest raczej słodka, dodatek ziemniaków i cebuli dodaje jej ostrości.


Składniki:

  • 1 cukinia o wadze 300 gram
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

  • 1 duży świeży ogórek
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • sól
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • świeża mięta

Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach razem z obraną cebulą. Cukinię połączyć z ziemniakami, odlać nadmiar soku, dodać jajka, mąkę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest za rzadkie należy dosypać trochę mąki. Z ciasta smażyć okrągłe placki na oleju z każdej strony, aż będą rumiane. Przygotować sos tzatziki: ogórek zetrzeć na tarce o dużych otworach i posolić, zostawić, aby puścił sok. Po chwili odcisnąć dokładnie sok z ogórka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i dokładnie wymieszać. Można dodać świeżego koperku lub mięty. Gorące placki z cukinii podawać z sosem tzatziki.

15 sierpnia 2020

Cukinia na słodko

Cukinię można przygotować na wiele sposobów, na ostro w sałatce, jako dodatek do lecza, faszerowaną, ale bardzo dobra jest na słodko, jako dodatek do ciast i deserów. Cukinia na słodko smakuje jak ananas, przepis jest prosty i dosyć szybki.


Składniki:

  • 2 kg obranej cukinii
  • 600 gram cukru
  • 3 szklanki wody
  • 2 cytryny

Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć nasiona, umyć i pokroić w plastry lub w kostkę.  Cytryny sparzyć i dokładnie umyć. Z jednej cytryny skórkę cienko obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować syrop z cukru, wody z sokiem z cytryn i skórką cytrynową. Na wrzący syrop wrzucić cukinię, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5-8 minut, aż będzie szklista. Cukinię włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem.

14 sierpnia 2020

Warzywa z piersią z kurczaka

Soczysty filet z piersi z kurczaka z warzywami, idealne lekkie, smaczne danie na obiad czy kolację, a nawet dla niespodziewanych gości. Warzywa mogą być różne, kalafior, cukinia, papryka, marchew, ważne aby było kilka rodzajów i dużo. Przepis prosty, a danie szybko się przyrządza.


Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2  kalafiora
  • 1 papryka czerwona
  • garść fasolki szparagowej
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • olej

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paseczki, dodać zioła, sos sojowy i łyżeczkę oleju, wymieszać i zostawić na pół godziny w lodówce, aby mięso się marynowało. Warzywa umyć i obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paseczki na zapałkę, cebulę w plasterki, cukinię w kostkę, a fasolkę na mniejsze kawałki. Kalafior podzielić na różyczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę i zamarynowaną pierś i obsmażyć z każdej strony, przełożyć do rondla. Na pozostały tłuszcz włożyć marchew, pietruszkę i krótko smażyć i przełożyć na mięso, dodać kalafior i fasolkę. Na patelnię wlać  szklankę wody, zagotować i zalać warzywa z mięsem, dusić na małym grzaniu 5 minut, dodać cukinię. Pomidory sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, pokroić na cząstki i dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jak warzywa miękkie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Warzywa z piersią z kurczaka podawać z dodatkiem ryżu, kaszy lub z chlebem.


13 sierpnia 2020

Dorada z piekarnika w warzywach

Dorada jest bardzo dobrą rybą, o białym delikatnym mięsie i co najważniejsze, bardzo mało ma ości. U nas dostępna praktycznie zawsze. Dorada pieczona w warzywach jest bardzo smaczna, soczysta, a przygotowanie jest proste i szybkie. Danie ładnie się prezentuje, idealne na obiad, czy kolację.



Składniki:
  • 2 średnie Dorady
  • 1/4 kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 2 garście fasoli szparagowej
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • świeży rozmaryn
  • 2 gałązki zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:
Sprawioną Doradę umyć, osuszyć, naciąć po wierzchu w dwóch miejscach, posypać solą, skropić sokiem z cytryny i zostawić w lodówce. Warzywa obrać, umyć i pokroić w cząstki lub plastry mniej więcej jednej grubości. Zagotować wodę, trochę osolić, wrzucić warzywa i obgotować 2-3 minuty, aby trochę zmiękły. Formę lub naczynie żaroodporne nasmarować olejem, do brzucha Dorady włożyć po gałązce zielonej pietruszki, a w nacięcia ząbek czosnku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na około ryby ułożyć warzywa, posypać pieprzem. Na wierzch ryby położyć po plasterku cytryny i gałązki rozmarynu, a także masło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i włożyć rybę. Piec 20 minut.

Surówka z marchwi i jabłka

Marchewka najzdrowsza jest na surowo i w takiej postaci najlepiej smakuje. Surówka z marchwi z tartym jabłkiem i odrobiną miodu, zakwaszona sokiem z cytryny, pasuje do każdego rodzaju mięsa, ale też i do dań wegetariańskich.  Bardzo prosta w wykonaniu, tania i dostępna całym rokiem, często gości u mnie na stole. Idealna nawet dla małych dzieci.


Składniki:


  • 2-3 duże marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina soli
  • 1/2 łyżeczki oleju lub oliwy

Wykonanie:
Marchew, najlepiej taką ze swojej działki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do salaterki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do marchewki i polać sokiem z cytryny, aby jabłka nie ściemniały. Surówkę wymieszać z odrobiną soli, dodać miód, jeśli jabłka są kwaśne można dać trochę więcej miodu i olej lniany, albo oliwa. Marchew i jabłka puszczą sok, surówka będzie soczysta, pyszna i co najważniejsze zdrowa. 

12 sierpnia 2020

Przecier pomidorowy domowy na zimę

Przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów, pyszny na zupę, ale też do sosu, lub można go wykorzystać do innych dań, a nawet po prostu go wypić. Teraz gdy pomidory są najlepsze, możemy je przerabiać, a przepis jest banalnie bardzo prosty, tak robiła moja babcia i mama, sprawdzony przez wiele lat, za to zupa z takiego domowego przecieru pomidorowego jest najlepsza.


Składniki:

  • 4 kg pomidorów
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 3-4 gałązki lubczyku


Wykonanie:
Pomidory najlepiej Bycze serca, lub Lima, ale mogą być mieszane, wymyć, pokroić na ćwiartki usunąć szypułki i zmielić przez maszynkę do mięsa. Można pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, ale gdy zmielimy skórka nie jest wyczuwalna, a smak jest lepszy. Taki przecier pomidorowy wlewamy do garnka i gotujemy, zmniejszmy grzanie, dodajemy sól i lubczyk, chwilę dusimy. Gorący przecier wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i przykrywamy kocykiem, Niech tak stoi, aż wystygnie. Sprawdzamy, czy wszystkie słoiki się zamknęły, muszą być wklęsłe nakrętki i wynosimy w chłodne miejsce.

10 sierpnia 2020

Sałatka warzywna z kapustą na zimę

Sałatka warzywna, bardzo kolorowa, z kapustą, ogórkiem, cebulą i cukinią przypomni nam lato w zimnie, pięknie się prezentuje na stole i jest bardzo smaczna. Może być dodatkiem do drugiego dania lub do kanapek. 


Składniki:

  • 500 gram kapusty
  • 500 gram marchwi
  • 500 gram ogórków
  • 500 gram cebuli
  • 500 gram pomidorów
  • 500 gram cukinii
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Wykonanie:
Warzywa obrać i umyć. Ogórki, cebulę pokroić w plasterki, a cukinię wydrążyć i pokroić w półplasterki. Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach, a kapustę drobno poszatkować. Wszystkie warzywa na sałatkę włożyć do miski i zasypać solą, wymieszać i zostawić na godzinę, aby zmiękły. Gdy warzywa zmiękną, odcisnąć powstały sok. Do garnka wlać olej i cukier, dodać odciśnięte warzywa i zagotować, mieszać co chwilę, zmniejszyć grzanie i dusić wolno 20 minut. Pomidory, najlepiej Lima, sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na cząstki, dodać do sałatki, zagotować i dodać ocet, zagotować. Słoiki i zakrętki, wyparzyć, nakładać gorącą sałatkę ugniatając, aby pozbyć się powietrza, zakręcić i stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem. Tej sałatki nie trzeba pasteryzować, ale należy sprawdzić, czy wszystkie słoiki się zamknęły.

7 sierpnia 2020

Ciasto Redlinka z serem

Ciasto Redlinka to ciasto kakaowe z paskami masy serowej, pyszne, wilgotne, nie za słodkie. Połączenie sera z ciastem kakaowym jest bardzo udane, ładnie się prezentuje, można podać go w upał i w zimne dni. Przepis jest bardzo prosty, z tych co to: ,,wszystko do miski i wymieszać" i dosyć tani.


.


Składniki:

Masa serowa:

  • 500 gram mielonego sera
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka dżemu
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • tłuszcz do posmarowania formy

Wykonanie:


Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Foremkę większą 25 x 35 lub nawet 40 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto kakaowe. Ser zmielić i dodać jajko, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać budyń, masę wyłożyć na ciasto łyżką robiąc 3 pasy takie jak redliny. Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 180 stopniach około 50- 55 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche. Można piec z termoobiegiem, ale to zależy od piekarnika.

6 sierpnia 2020

Sałatka z ogórków i zielonej pietruszki

Sałatka na zimę z ogórków i zielonej pietruszki, z dodatkiem marchewki, cebuli i cukinii, słodko-kwaśna, idealna do obiadu i do kanapek. Robię tą sałatkę już od dawna, jest bardzo smaczna i nie za ostra.


Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 kg cukinii obranej
  • 500 gram marchwi
  • 4 duże cebule
  • garść zielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Marchew obrać, umyć pokroić na krążki i krótko obgotować. Ogórki obrać,  pokroić w plasterki i przełożyć do miski. Cukinię obrać i wydrążyć, pokroić na plasterki, dodać do ogórków razem z obraną i pokrojoną w plasterki cebulą. Sałatkę posypać solą i zostawić na 3 godziny, aby warzywa puściły sok. Pietruszkę drobno posiekać. Warzywa odsączyć z zalewy, dodać pietruszkę, obgotowaną marchewkę i wymieszać. Składniki zalewy zagotować i wlać do sałatki, wymieszać i zostawić na pół godziny. Przygotować słoiki, wyparzyć, wkładać sałatkę, upychając, aby pozbyć się powietrza. Zakręcić słoiki i pasteryzować od zagotowania 20 minut.  Sałatka z cukinii na zimę

5 sierpnia 2020

Sałatka z cukinii na zimę

Sałatka z cukinii, słodko-kwaśna, z dodatkiem zielonej i czerwonej papryki, marchwi, cebuli i czosnku. Smaczna, kolorowa i prosta w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do obiadu.


Składniki:

  • 4 kg obranej cukinii
  • 500 gram papryki 
  • 500 gram marchwi
  • 500 gram cebuli
  • 250 gram pietruszki
  • 1 główka czosnku

Zalewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę kolorową umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w paseczki. Wszystko posypać czubatą łyżką soli i zostawić na pół godziny, aby warzywa puściły sok. Przygotować słoiki do sałatki, umyć je i wyparzyć. Warzywa odcedzić z soku, dodać obrane i pokrojone ząbki czosnku i wymieszać sałatkę. Składniki zalewy zagotować, dodać 1/4 łyżeczki pieprzu i wlać do sałatki. Sałatkę nałożyć do słoików i pasteryzować od zagotowania 15 minut.

3 sierpnia 2020

Leczo z papryką i cukinią do słoików

Leczo nie jest polską potrawą, ale zagościło na naszych stołach na dobre. Teraz kiedy jest sezon na warzywa, warto zrobić je do słoików, a potem mamy gotowy obiad czy kolację. Leczo robię z papryki, pomidorów, cukinii i cebuli. To podstawowe składniki, a oprócz tego przyprawy.



Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cukinii
  • 500 gram cebuli
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • pęczek zielonej natki pietruszki



Wykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki nierdzewnym nożem. Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć i usunąć pestki, pokroić w paseczki. Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w plastry i przesmażyć na oleju, następnie dodać paprykę, podusić, cukinię i na koniec pomidory, przyprawić do smaku i dusić 15 minut.  Dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki, gorące leczo przełożyć do wyparzonych słoików, 2 cm poniżej brzegów słoika, zakręcić i pasteryzować 30-40 minut od chwili zagotowania. Takie leczo można wzbogacić potem pieczarkami, zieloną pietruszką, czy startym jabłkiem, nie może też zabraknąć dobrej kiełbasy czy boczku.

2 sierpnia 2020

Szarlotka

Szarlotka pyszne ciasto z jabłkami, pachnące cynamonem, szybkie i proste. Przepis prosty, każdy sobie z nim poradzi. Mięciutkie, pyszne ciasto i smażone jabłka, zadowolą każde podniebienie. Nie za słodkie, na każdą okazję i do herbaty.


Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  •  kostka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • cukier do smaku
  • cynamon

Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Do miseczki wbić żółtko, dodać śmietanę, olej, cukier i dokładnie wymieszać, dodać  do mąki z masłem i zagnieść, ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę, a resztę zamrozić. Przygotować jabłka, obrać je, drobno pokroić, lub zetrzeć na tarce i przesmażyć chwilę dodając cukru do smaku, na koniec dodać 1 łyżeczkę cynamonu i budyń w proszku. Można użyć mus z jabłek zrobiony w słoikach, wtedy dodać tylko budyń i wymieszać. Ciasto na formie posmarować białkiem, dzięki temu ciasto nie będzie ciągnęło wilgoci od jabłek, wyłożyć usmażone jabłka, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta na tarce o dużych otworach. Piec 50-55 minut w temperaturze 175-180 stopni. Posypać ciasto cukrem pudrem. Szarlotka mazowiecka

1 sierpnia 2020

Zupa ze świeżych pomidorów

Sezon na pomidory w pełni, dlatego dziś zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, bardzo aromatyczna, smaczna i zdrowa. Ugotowana na kurczaku takim z wolnego wybiegu, lub rosole, z mnóstwem świeżych warzyw, z makaronem domowym, zaprawiona śmietaną, najlepsza teraz.


Składniki:

  • 500 gram mięsa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 opalona cebula
  • liść pora
  • nać selera
  • świeży lubczyk
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • 1 kg pomidorów
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielski
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso z kurczaka umyć, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać przyprawy i wolno gotować tak jak rosół. Dodać obrane warzywa, opaloną cebulę i zielone liście warzyw. Pomidory sparzyć gotowaną wodą, obrać ze skórki i pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone pomidory i dusić, aż będą miękkie, potem je zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać do zupy. Wszystko razem chwilę pogotować, mąkę rozrobić z wodą i zaprawić zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodać śmietanę, zagotować i posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać z makaronem swojskim, ryżem lub makaronem kupnym. Makaron domowy