Zupa z zielonego groszku, ale bardzo młodego, zielonego w strąkach, lub z mrożonego. Bardzo delikatna i pyszna, ugotowana na wywarze mięsnym, lub na rosole z dodatkiem warzyw, zabielona śmietaną. Prosta zupa, którą warto przyrządzić w sezonie letnim, wtedy smakuje najlepiej.
- 500 gram świeżego groszku w strączkach
- 250 gram kości lub kurczaka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- zielona nać selera
- zielona liść pora
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki
- 4-5 ziemniaków
- 100 ml śmietanki
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, zlać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i gotować 15 minut. Marchew i pietruszkę obrać, umyć, dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, gdy mięso prawie miękkie dodać je do zupy, osolić do smaku i dodać umyte liście pora i selera. Groszek wyjąć ze strąków. dodać do zupy, gdy ziemniaki są już miękkie. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Na koniec dodać śmietankę i natkę pietruszki, doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem.
podoba mi się ta zupa
OdpowiedzUsuńDziękuje, zapraszam częściej !
Usuń