2 lipca 2020

Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku, ale bardzo młodego, zielonego w strąkach, lub z mrożonego. Bardzo delikatna i pyszna, ugotowana na wywarze mięsnym, lub na rosole  z dodatkiem warzyw, zabielona śmietaną. Prosta zupa, którą warto przyrządzić w sezonie letnim, wtedy smakuje najlepiej.


Składniki:

  • 500 gram świeżego groszku w strączkach
  • 250 gram kości lub kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • zielona nać selera
  • zielona liść pora
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • 4-5 ziemniaków
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso umyć, zlać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i gotować 15 minut. Marchew i pietruszkę obrać, umyć, dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, gdy mięso prawie miękkie dodać je do zupy, osolić do smaku i dodać umyte liście pora i selera. Groszek  wyjąć ze strąków. dodać do zupy, gdy ziemniaki są już miękkie. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Na koniec dodać śmietankę i natkę pietruszki, doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem.

2 komentarze: