14 lipca 2020

Zupa z kurek czyli kurkowa

Zupa z kurek, z ziemniakami, pyszna, aromatyczna, delikatna i prosta. Świetny pomysł na obiad, taki letni, bo sezon na kurki nie jest długi. Można ugotować ją na rosole, ale pyszna jest na wywarze z warzyw, i podsmażonych na maśle kurkach.

.
Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • zielona część pora
  • nać selera
  • koperek
  • 250-300 gram kurek
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka mąki
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć, zalać wodą i zagotować, zmniejszyć grzanie. Kurki dokładnie umyć zmieniając wodę, aby pozbyć się piasku. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości. Masło rozgrzać na patelni dodać kurki i przesmażyć, na koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kurki dodać do zupy, osolić do smaku i dodać pieprzu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Dodać śmietanę i pokrojony drobno koperek. Zupę z kurek można ugotować też na rosole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz