Zupa z kurek, z ziemniakami, pyszna, aromatyczna, delikatna i prosta. Świetny pomysł na obiad, taki letni, bo sezon na kurki nie jest długi. Można ugotować ją na rosole, ale pyszna jest na wywarze z warzyw, i podsmażonych na maśle kurkach.
.
Składniki:- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- zielona część pora
- nać selera
- koperek
- 250-300 gram kurek
- 3-4 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 cebulka
- 1 łyżka mąki
- 5-6 ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć, zalać wodą i zagotować, zmniejszyć grzanie. Kurki dokładnie umyć zmieniając wodę, aby pozbyć się piasku. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości. Masło rozgrzać na patelni dodać kurki i przesmażyć, na koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kurki dodać do zupy, osolić do smaku i dodać pieprzu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Dodać śmietanę i pokrojony drobno koperek. Zupę z kurek można ugotować też na rosole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz