Początek jesieni

23 lipca 2020

Wiśnie w syropie do ciast i deserów

Wiśnie w syropie są bardzo dobre, można wykorzystać je do dekoracji deserów, idealne do ciasta, smaczne same do jedzenia, a sok bardzo esencjonalny, rozcieńczony wodą można pić jak kompot.


Składniki:

  • 5 kg wiśni
  • 3 kg cukru


Wykonanie:
Wiśnie umyć i wydrylować, a następnie zasypać cukrem i zostawić na noc, Na drugi dzień zlać sok z wiśni i zagotować go, podgrzewać gotowany 5 minut. Wiśnie zalać wrzącym sokiem. Czynność powtarzać przez 6 dni.Siódmego dnia zagotować sok i wrzucić wiśnie do soku i razem zagotować, od razu przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć kocykiem. Wiśnie przygotowane w ten sposób mogą stać nawet dwa lata, są bardzo dobre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz