Sezon na świeże warzywa w pełni, i dlatego warto robić z nich przetwory. Sałatka z ogórków, cukinii, ale też z dodatkiem marchwi, cebuli i papryki. Pyszna, nie za kwaśna, idealna jako dodatek do obiadu czy do kanapek.
- 500 gram ogórków gruntowych
- 500 gram marchwi
- 500 gram cebuli
- 1 duża cukinia
- 2 papryki
Zalewa:
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka octu 10%
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- garść soli
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, połowę obrać, a drugą połowę zostawić ze skórką. Pokroić na plasterki nie za cienkie, przełożyć do miski. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach na tarce, dodać do ogórków. Cukinię jeśli młoda nie obierać tyko pokroić na plastry, większą obrać ze skórki i wydrążyć nasiona, pokroić na półplasterki, paprykę wydrążyć, pokroić w paseczki i dodać do sałatki. Cebulę obrać, pokroić na plastry przełożyć do pozostałych warzyw posypać solą, wymieszać i zostawić na 6 godzin, a najlepiej na noc. W dużym garnku zagotować składniki zalewy razem z przyprawami. Warzywa na sałatkę odcisnąć od soku, przełożyć do zalewy i zagotować, można dodać łyżkę pokrojonej natki pietruszki. Słoiki umyć i wyparzyć, sałatkę wkładać do słoików zostawiając 3 cm od góry, zakręcić i pasteryzować 10 minut od zagotowania.
super, skorzystam
OdpowiedzUsuń